-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

17.02.2020 / 11:21 Regija - Predsjednik Crne Gore u Briselu

Đukanović: Balkan se mora izboriti s prošlošću zbog puta u EU

Đukanović: Balkan se mora izboriti s prošlošću zbog puta u EU
Milo Đukanović / Vijesti.ba
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Zapadni Balkan mora da se izbori sa svim izazovima prošlosti, kako bi napredovao ka Evropskoj uniji, prenose Vijesti.ba.

"Crna Gora je u stanju da probleme sa drugim zemljama riješava u najboljem duhu evropske prakse i tekovina EU", kazao je Đukanović nakon neformalne večere koju je za lidere država Zapadnog Balkana priredio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kada je riječ o proširenju, predsjednik Crne Gore ocijenio je da EU nakon deklarativne mora pokazati i suštinsku zainteresovanost.

Đukanović je kazao da problem Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije isključivo crnogorski, već ga treba posmatrati u širem kontekstu.

"Još uvijek se u regionu vodi oštar politički duel između politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava na Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira postojeće stanje i zadrži Balkan na vanevropskom kolosjeku", naglasio je Đukanović za RTCG.

Crna Gora je u stanju da probleme sa drugim zemljama rješava u najboljem duhu evropske prakse i tekovina EU, kazao je Đukanović.

"Jasno je potpuno da što se više približavamo Evropskoj uniji, posljednji restlovi onog naslijeđa koje je u suštini duboko antievropsko, onog zbog čega je Zapadni Balkan proveo decenije i vjekove na antievropskom kolosjeku, sada to isplivava i to treba rješavati u duhu dobre evropske demokratske prakse", rekao je Đukanović u Briselu.

Naglasio je da je Crna Gora svojim ukupnim iskustvom, od devedesetih godina, pokazala da je to u stanju.

"To danas vidimo i u Crnoj Gori. Naspram onog što mi kao Vlada zastupamo da i dalje razvijamo građansku državu, multietničko društvo koje će biti sastavni dio evropske, evroatlanske zajednice, mi imamo predlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, da se vrati u status države kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva, dakle da se vrati u model srednovjekovne države", ocijenio je Đukanović.

Izabrati između te dvije opcije nije teško bilo kom razboritom, a kamoli odgovornoj državnoj politici, uvjeren je crnogorski predsjednik.

"Ali naravno ne smijemo potcijeniti da u dubini svakog od naših društava, kao posljedica zaostajanja imamo još uvijek naslage te svijesti i da se sa njima moramo nositi na jedan odgovoran i pažljiv način i moramo obezbijediti jedan mukotrpan, dugoročni proces emancipacije naših društava koje će obezbijediti svima da vremenom zaista postanemo korisnici benefita koje donosi Evropa", poručio je Đukanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo