24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

11.02.2020 / 13:52 BiH - U Ambasadi BiH u Londonu

Britanski parlamentarci na večeri povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Britanski parlamentarci na večeri povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba
U okviru priprema obilježavanja komemoracije 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu sinoć je organizirana večera kojoj su prisustvovali britanski parlamentarci.

Ambasador Vanja Filipovć je pozdravio visoke zvanice među kojima su bili bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, vikont James Younger Leckie, ministar zajednica i vjere, Lord Nick Bourne iz Aberystwyth, predsjednik “Remembering Srebrenica” organizacije baronesa Nosheena Mobarik CBE, patron “Remembering Srebrenica” organizacije Alicia Kearns MP, ambasador UNICEF-a Martin Bell OBE, bivši ratni izvještač BBC-a Andrew Page, direktor za zapadni Balkan u Uredu za vanjske poslove Waqar Azmi OBE, direktor “Remembering Srebrenica” organizacije, predstavnici bh. zajednice u Velikoj Britaniji te prijatelji Bosne i Hercegovine.

Ambasador Filipović je svima zahvalio na kontinuiranom radu na očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici, odavanju počast žrtvama i preživjelima i osiguranju da se takva zvjerstva više nikada ne ponove.

Također je i Haris Silajdžić ukazao na jedinstven stav Ujedinjenog Kraljevstva da preuzme vodeću ulogu u promociji istinskih vrijednosti u Bosni i svijetu, dok su ministar James Younger i Page govorili da se interes Velike Britanije za Zapadni Balkan neće smanjiti, bez obzira na Brexit, saopćio je UK Network.

Inače, 2019. godine je više od 1.100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojim je prisustvovalo veliki broj ljudi. Osim komemoracija, organizacija “Sjećanje na Srebrenicu” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila s više od 95.000 djece.

Dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica” (Sjećanje na Srebrenicu) odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti. Prošlogodišja tema bila je “Premošćivanje podjele - suprotstavljanje mržnji”. Inspirisala je sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo