10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

08.02.2020 / 15:40 Svijet - Migrantska kriza

Libijska obalna straža spasila više od 1.000 migranata

Libijska obalna straža spasila više od 1.000 migranata

 Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da je libijska obalna straža spasila više od 1.000 ilegalnih migranata u ovoj godini.

Zaključno sa 6. februarom, oko 1.040 migranata i izbjeglica registrovani su kao spašeni ili presretnuti od libijske obalne straže, što je povećanje od 121 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, saopćio je UNHCR, prenosi Xinhua.

Agencija UN-a također je zatražila više od 85 miliona dolara za svoje humanitarne operacije u pomaganju izbjeglicama, tražiocima azila i interno raseljenim licima u Libiji.

Zbog nesigurnosti i haosa nastalih nakon ustanka 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Muammar Gaddafi, Libija je postala polazna tačka za odlazak brojnih ilegalnih imigranata koji pokušavaju preći Mediteransko more do evropskih obala.

Prihvatni centri u Libiji trenutno su nakrcani hiljadama imigranata spašenih na moru ili uhapšenih od libijskih vlasti, uprkos pozivima međunarodne zajednice upućenim libijskim vlastima da zatvore te centre.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo