7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.02.2020 / 17:28 SHOW - Poznati ratni fotograf

Patrick Chauvel: Fotoreporteri zaboravljaju zašto rade ovaj posao

Patrick Chauvel: Fotoreporteri zaboravljaju zašto rade ovaj posao
Foto: AA
Poznati francuski ratni reporter i fotograf Patrick Chauvel, koji je bivši član žirija Istanbul Photo Awardsa, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako je pesimističan u kontekstu budućnosti njegove profesije, te kako smatra da fotoreporteri danas zaboravljaju zašto rade svoj posao.

Višestruko nagrađivani ratni fotograf i reporter Chauvel, razgovoru s novinarom AA govorio je o svojoj profesiji, a tom prilikom je ukazao na značaj uređivanja fotografija.

"Loše uređivanje fotografije ubija priču", smatra Chauvel.

Chauvel, koji je decenije proveo na ratom zahvaćenim područjima kako bi napravio dobre fotografije, poručio je kako je pesimističan u kontekstu budućnosti svoje profesije, odnosno kako ona nije baš svijetla.

Osvrćući se i na aspekte koji su presudni da fotografija bude nagrađena, Chauvel ističe kako "nagradu dobijaju oni fotografi koji imaju najvažniju priču, ne obavezno i najbolju, i koji znaju šta i kako reći u nekoliko moćnih fotografija".

Iskusni fotograf je iznio kritike na račun "glavne motivacije" onih fotoreportera koji bivaju nagrađeni.

"Zaboravljaju zašto rade ovaj posao. Naša motivacija je da ispričamo priče ljudi koji se bore i kojima je nanesena bol, da o tome upoznamo ljude koji žive u nekom boljem svijetu kako bi to razumjeli i možda pomogli", naveo je Chauvel.

Prema Chauvelu, na ovogodišnjem takmičenju će u prvom planu biti fotografije koje naglašavaju klimatske promjene te sukobe u Siriji i Iraku.

Patrick Chauvel je nezavisni ratni fotograf čija je karijera započela kada je imao samo 17 godina.

Pokrivao je više od 20 sukoba u cijelom svijetu, uključujući Arapsko-izraelski rat 1967. godine, Vijetnamski rat, te period agresije na Bosnu i Hercegovinu. Godine 1995. nagrađen je priznanjem World Press Photo za fotografije o bici kod Groznog tokom Prvog rata u Čečeniji. Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova.

Prijave za "Istanbul Photo Awards 2020", međunarodno takmičenje u fotografiji koje će Anadolu Agency (AA) organizuje šesti put, traju još osam dana, tačnije do 15. februara. Prijave je moguće izvršiti putem stranice "http://istanbulphotoawards.com".

Prijave se primaju u kategorijama "Pojedinačna vijest", "Vijest u nizu", "Pojedinačni sport" i "Timski sport".

Reporter čija fotografija bude proglašena fotografijom godine dobit će nagradu od 8.000 dolara. Pobjednici u ostalim kategorijama dobit će po 5.000, drugoplasirani 3.000, a trećeplasirani 1.500 dolara.

Svake godine žiri se u martu sastaje u Turskoj kako bi odabrao najbolje fotografije, a pobjednik bude proglašen krajem tog mjeseca.

Na "Istanbul Photo Awardsu" 2019. takmičilo se oko 37.000 fotografija iz 125 država, a nagrade je dobilo 27 fotoreportera iz 22 zemlje.

"Istanbul Photo Awards" takmičenje je koje privlači veliku pažnju stručne javnosti, a cilj organizatora je promocija fotoreportera i njihovog rada u teškim uslovima.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo