6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

03.02.2020 / 20:00 Politika - Nihad Čolpa

Neformiranje vlasti pokušaj "mostarizacije" Federacije BiH

Neformiranje vlasti pokušaj "mostarizacije" Federacije BiH
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Više od godinu dana od održavanja izbora u BiH još uvijek nije formirana Vlada FBiH. Čelnici HDZ-a BiH otvoreno poručuju kako neće biti nove Vlade FBiH bez izmjena Izbornog zakona.

Ambasade vodećih zapadnih zemalja u našoj zemlji – SAD, Velike Britanije i Njemačke – na upit Vijesti.ba povale su na hitno formiranje Vlade FBiH bez stranačih ucjenjivanja.

Sa stavovima ambasadora slaže se i zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa. 

„Vlast na nivou FBiH mora se formirati u što skorijem roku jer postoji ozbiljna bojazan da bi po već viđenom scenariju FBiH mogla da se suoči sa situacijom u kojoj se nalazi Mostar. Neformiranje vlasti na nivou FBiH je novi pokušaj “Mostarizacije” Federacije Bosne i Hercegovine“, kazao je Čolpa za Vijesti.ba.

Čolpa dodaje da se sada se pokazuje da je uspostavljanje vlasti na državnom nivou bez Vlade FBiH i pojedinih kantona u kojima je HDZ važan politički faktor bila greška.

On ističe kako su izmjene Izbornog zakona nužne, ali ne pod uslovima koje traži lider HDZ-a Dragan Čović.

„Jedino oko čega se slažem sa Čovićem je da su neophodne hitne Izmjene Izbornog zakona, ali za razliku od njegovih prijedloga zasnovanih na etničkoj segregaciji, smatram da buduće izmjene trebaju osigurati regularnije izbore, spriječiti mogućnost krađe glasova i ukinuti postojeću diskriminaciju“, zaključio je Nihad Čolpa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo