15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

30.01.2020 / 18:55 Svijet - Jednoglasno

Brisel zvanično odobrio sporazum za Brexit

Brisel zvanično odobrio sporazum za Brexit

Evropska unija dala je danas zvanično odobrenje sprovođenju Sporazuma za Brexit, čime je završen i posljednji korak unutrašnje procedure prije nego što Velika Britanija sutra istupi iz EU, saopšteno je iz Evropskog savjeta.


Nakon na trenutke emotivnog glasanja koje je sinoć održano u Evropskom parlamentu, 27 članica je danas stavilo pečat na sporazum.

New York Times piše da je današnja odluka donesena "birokratski i bez drame".

Diplomate ostalih članica EU su sinoć nakon glasanja evropskih poslanika dobili elektronske poruke u kojima se od njih tražilo da se izjasne u vezi sa usvajanjem sporazuma.

Odgovori diplomata stigli su danas u 14.00 časova na elektronsku adresu Evropskog savjeta, a rezultati pokazuju da je sporazum jednoglasno usvojen.

Glasanje je izvršeno takozvanom pisanom procedurom koja ne zahtijeva direktan sastanak šefova diplomatija i premijera članica EU.

Sporazum će stupiti na snagu u ponoć u noći između petka i subote.

- Od tog trenutka Velika Britanija neće više biti članica Unije i smatraće se trećom zemljom - saopšteno je iz Savjeta EU.

U Briselu će biti obilježen izlazak Velike Britanije iz EU. Veliki trg će biti osvijetljen bojama britanske zastave, u čast države koja izlazi iz bloka.

Britanske zastave će biti sklonjene sa zvaničnih zgrada EU, a zastava bloka biće spuštena ispred kancelarija Stalnog predstavništva Velike Britanije u EU, koje će biti preimenovano u Ambasada Velike Britanije u EU.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo