-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

29.01.2020 / 12:47 BiH - Sjednica Vlade USK

Premija zdravstvenog osiguranja za penzionere s najnižim primanjima 5 KM

Premija zdravstvenog osiguranja za penzionere s najnižim primanjima 5 KM
Foto: Vlada USK - Vijesti.ba

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je redovnoj sjednici  potvrdila Prijedlog odluke Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim je utvrđena visina premije za penzionere s najnižim primanjima od pet KM.

- Skupština USK je još na sjednici 3. januara utvrdila visinu premije zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, ali i zaključkom obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja da je u roku od 30 dana djelimično izmijeni, na način da bosanskohercegovački penzioneri s najnižim primanjima plaćaju premiju u visini od 5 KM. To je učinjeno, Vlada je danas prihvatila tu izmjenu i uputila je u skupštinsku proceduru - rekla je pomoćnica kantonalne ministrice zdravstva, rada i socijalne politike Aida Blažević.

Iz resornog ministarstva potvrđeno je i da bi uskoro trebalo doći do sveobuhvatne izmjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite na teritoriji Unsko-sanskog kantona za period od 2021. godine.

Danas je usvojen i Prijedlog utroška dijela sredstava za zaštitu životinja i za nadoknadu štete za ubijene životinje.

- Vlada je u prošloj godini za ovu svrhu osigurala 289.700 maraka. Na svu sreću imali smo mnogo manje problema sa zaraznim bolestima nego u 2018. godini, tako da je ostalo nešto tih sredstava. Ostalo nam je oko 61.000 KM namjenskih sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i ta sredstva se prenose i u iduću godinu. Ostalo je i oko 20.000 maraka budžetskih sredstava za nadoknadu štete, koja se ne prenose. Najznačajnije je istaći da smo imali značajno manje problema s brucelozom, koja nam je u prethodnim godinama bila velika briga - riječi su ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Sulejmana Kulenovića.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo