14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

29.01.2020 / 12:06 BiH - Saslušan vještak saobraćajne struke

Sanjin Sefić vozio 102 kilometra na sat kada je usmrtio studentice

Sanjin Sefić vozio 102 kilometra na sat kada je usmrtio studentice
Foto: Avaz / Vijesti.ba
U nastavku ponovljenog suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za stravičnu nesreću i smrt studentica Selme Agić i Edite Malkoč oktobra 2016. godine, danas je saslušan vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević.

Vještak Kamenjašević je utvrdio da je brzina kretanja vozila kojom se Sefić kretao u trenutku naleta na pješakinje Editu Malkoč i Selmu Agić iznosila 102,6 kilometara na sat.

S obzirom na to da nisu vidljivi tragovi usporavanja Golfa 6, brzina kretanja vozila neposredno prije kontakta s pješakinjama, također, iznosi 102,6 kilometara na sat ili 28,5 metara u sekundi.

- Primarni kontakt ostvaren je sa Selmom Agić, koja je bila bliže automobilu, dok se s njene desne strane nalazila Edita Malkoč. Sila trenja koju su pješakinje proizvele udarom vozila iznosi 413 njutna. Nalet na pješakinje određen je na osnovu odbačaja Agić i Malkoč. Nakon kontakta s Agić, došlo je do nabacivanja tijela Selme i Edite na prednje vjetrobransko staklo vozila. Došlo je do blagog usporavanja vozila prilikom udara u pješakinje, što je izazvalo tragove na kolovozu blago udesno - pojasnio je Kamenjašević.

Sefića je Kantonalni sud ranije osudio na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH presudu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo