8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

29.01.2020 / 11:33 BiH - Krunisanje Balfourove deklaracije

Reagiranje Ambasade Države Palestine povodom objave plana 'dogovor stoljeća'

Reagiranje Ambasade Države Palestine povodom objave plana 'dogovor stoljeća'

Ambasada Države Palestine u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom plana nazvanog "dogovor stoljeća" koji je objavio američki predsjednik Donald Trump, navodeći "da je taj plan došao kao krunisanje Balfourove deklaracije od prije više od stotinu godina".

- Nakon niza odluka i mjera koje je preduzeo Trump, na koncu je objavio plan nazvan dogovorom stoljeća, koji je, zapravo, 'krađa stoljeća'. Ovaj plan predstavlja potpunu američku pristrasnost u korist izraelske okupatorske države - navode iz Ambasade Države Palestine.

Kako se nadalje navodi, predsjednik Trump "stavlja Sjedinjene Američke Države u poziciju partnera i zaštitnika okupacije i izraelske okupatorske države".

- To je poput objave otvorenog rata od najjače države protiv jednog golorukog naroda koji se iscrpljuje već sedamdeset godina pod okupacijom - navodi se.

Ambasada Države Palestine smatra "da je spomenuti plan došao kao krunisanje Balfourove deklaracije od prije više od stotinu godina, te da on uzurpira međunarodnu volju kao što je cionistički pokret uzurpirao Palestinu".

- Predsjednik Trump ovim planom na skandalozan način krši rezolucije međunarodnog prava, međunarodni zakon i dvodržavno rješenje koje je postalo referenca za bilo kakvo prihvatljivo rješenje. Taj plan zaista neće dati pravo Izraelu, niti postati obavezujući za Palestince, a naš narod će sa svojim legitimnim rukovodstvom ostati nepokolebljiv i nastaviti borbu dok ne ostvarimo svoja legitimna prava - navodi se u saopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo