-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

29.01.2020 / 11:22 Svijet - Potvrđen jedan smrtni slučaj

U Pekingu porast broja zaraženih koronavirusom

U Pekingu porast broja zaraženih koronavirusom
Foto: AP / Vijesti.ba
Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Pekingu i rizik od zaraze su u porastu, izjavio je danas zdravstveni zvaničnik u glavnom gradu Kine Pang Singhuo.

Pang, direktor gradskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je ovu informaciju na konferenciji za novinare.

U Pekingu je do sada potvrđen jedan smrtni slučaj od koronavirusa i 102 slučaja zaraze.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je na povećanje proizvodnje povrća kako bi se osigurale dovoljne isporuke i stabilnost cijena poslije izbijanja epidemije.

Ministarstvo je ohrabrilo poljoprivrednike da povećaju proizvodnju povrća koje brzo raste i zatražilo od lokalnih vlasti da umanje troškove transporta kako bi se osiguralo snabdijevanje tržišta.

Jedna apoteka u Pekingu kažnjena je sa tri miliona juana (434.530 dolara) jer je povećala cijenu maski skoro šest puta u vrijeme širenja virusa, saopštila je opštinska regulatorna agencija.

Kazna je izrečena apoteci "Džimin kangati" zbog drastičnog povećanja cijene maske "N95", objavljeno je na veb sajtu agencije.

Apoteka je povećala cijenu kutije maski na 850 juana (122 dolara), dok je cijena u radnjama na internetu samo 143 juana (20 dolara).

Od virusa su do sada u Kini umrle ukupno 132 osobe, a zaraženo je blizu 6.000 ljudi.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo