8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

29.01.2020 / 10:18 Politika - Sarajevo

Zastupnici u Skupštini KS raspravljaju o nepovjerenju Vladi

Zastupnici u Skupštini KS raspravljaju o nepovjerenju Vladi
Foto: Avaz - Vijesti.ba

U Sarajevu je počela sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Sjednici prisustvuju 32 zastupnika od ukupno 35, koliko ih broji Skupština KS.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo zastupnicima je obrazložio zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS Mirza Čelik.

Kao što je dogovoreno na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) te Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, sjednicom je predsjedavala Danijela Kristić (NiP).

Sjednici ne prisustvuju Damir Marjanovic i Elvis Vreto, koji su opravdali nedolazak, dok je kašnjenje najavio Vedran Jakupovic.

Premijer KS Edin Forto predstavio je zastupnicima Izvještaj o radu Vlade KS u proteklih godinu dana.

"Pokušali smo napraviti novu priču kako jedna kantonalna vlada treba raditi. Napravili smo program i uslijedio je proces gdje se detaljno ulazilo u ono što se treba uraditi u naredne četiri godine. Neke mjere koje smo mogli odmah smo uradili, a neke su bile zahtjevne i tražile vrijeme. Taj dokument, koji su kreirale 6 stranaka, je prvi u BiH i vrlo je rijedak u regiji jer je okupio paletu različitosti u političkom spektru. To je prepoznato u startu. To je način koje sve vlade na svim nivoima trebaju pratiti prije nego se desi glasanje u parlamentu", kazao je Forto.

Nakon svog izlaganja Forto je dao riječ ministrima u Vladi da se obrate zastupnicima, pa će njih 11 predstaviti svoj rad u protekloj godini.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo