9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.01.2020 / 09:44 BiH - Akcija SIPA-e

Na području Bratunca i Sarajeva uhapšene tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Na području Bratunca i Sarajeva uhapšene tri osobe zbog krijumčarenja ljudi
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Bratunca, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „organiziranju... 

 ...grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece. 

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e, privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona  te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. 

Provodeću drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e, jučer su na području Sarajeva, pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i krivično djelo iz člana 241. “ometanje rada pravosuđa” istog zakona.  

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.    



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo