1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 2°C

29.01.2020 / 09:18 BiH - Predsjednik Srbije

Vučić stigao u Mrkonjić-Grad i poručio: Srpski narod je jedinstven

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u posjeti Republici Srpskoj.

U jutarnjim satima Vučić je stigao u Mrkonjić Grad, gdje je u pratnji zvaničnika RS-a posjetio Gimnaziju i Mašinsku školu.

Ispred Gimnazije Vučića su dočekali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vučić je zahvalio na dobrodošlici, navodeći da je uvijek sretan kada dođe u RS i kad je sa srpskim narodom.

Naveo je kako je ponosan što stoji kao predsjednik Srbije pred građanima Mrkonjić Grada, zahvalivši svima koji su došli da ga dočekaju.

- Za mene ne postoji ništa ljepše od toga kad vidim koliko volite Srbiju. Koliko vi volite Srbiju, toliko mi volimo RS - poručio je Vučić u svom obraćanju nakon posjete Gimnaziji i Mašinskoj školi.

Istakao je i da srpski narod mora ostati jedinstven.

- Pokušavat će da nam dijele narod kao što pokušavaju da nam cijepaju i crkvu. Možemo da živimo u različitim državama, ali ne smijemo da zaboravimo da istom narodu pripadamo. Srpski narod je jedinstven i nedjeljiv i svi pokušaji podjele nemogući su - poručio je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe da je Mrkonjić Grad herojski grad, koji je obnovljen nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata, te je zahvalio predsjedniku Srbije za pomoć i podršku RS-u.

Pozvao je srpski narod na jedinstvo i očuvanje identiteta, ističući da su podjele neprihvatljive. Podsjetio je i na dešavanja u Crnoj Gori, ističući da bez Srpske pravoslavne crkve nema ni srpskog naroda.

Dodao je da su svi Srbi jedan narod, naglasivši da nema "bosanskih Srba", jer su svi dio istog naroda.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocijenila je da Vučićeva posjeta predstavlja potvrdu jedinstva i dobre saradnje. Zahvalila je Vučiću, navodeći da je Mrkonjić Gradu vraćen život nakon ratnih razaranja, u čemu je pomogla i Srbija.

Nakon posjete Mrkonjić Gradu, Vučić i Cvijanović otputovat će u posjetu Drvaru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo