8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.01.2020 / 16:30 Regija - Snaga i Franak

DORH da istraži pritisak RBA na sudove u vezi sa 'švicarcima'

DORH da istraži pritisak RBA na sudove u vezi sa 'švicarcima'
Foto: PIXSELL
Politička stranka Snaga i Udruga Franak zatražili su u utorak od DORH-a da istraži RBA-ov pokušaj angažiranja PR agencije za pritisak na sudove u sporu oko kredita u 'švicarcima', ocijenivši takav postupak nastavkom kriminalnog djelovanja.

Saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge franak Goran Aleksić ustvrdio na konferenciji za novinare u Saboru kako banke kroz javni prostor promiču spinove kako su sve radile po zakonu, a kulminacija je najnoviji razrađeni plan angažmana PR agencije koja bi trebala pronaći način kako sofisticirano djelovati na sudove.

Aleksić zanimljivim drži kako to koincidira s početkom oglednog postupka na Vrhovnom sudu na kojem se postavlja pitanje ništetnosti aneksa kojeg uopće nema u velikoj većini tužbi. Istaknuo je kako je javno povjerenje u rad sudova sastavni dio vladavine prava ocijenivši da je takvim nedopustivim postupcima ono teško narušeno.

Ustvrdio je i kako su ugovori o CHF kreditima ništetni jer su ništetni predmet i cijena ugovora.

Aleksić je podsjetio kako su banke u natječaju za izbor PR agencije tražile da su utječe na smanjenje broja tužbi, da se HNB označi odgovornim za cijelu situaciju, da se u javnosti plasira teza da su dužnici CHF kredita privilegirani u odnosu na ostale te da se javno govori o tome kako presuda u slučaju franak ima utjecaj gospodarstvo, bankarski sustav i investicije.

Vujčić i ostali u HNB odavno znaju da banke krše zakone

Upitan je li najava guvernera HNB-a Borisa Vujčića da će nad radom RBA biti pokrenut nadzor, Aleksić je rekla kako je to zgodna najava, ali da Vujčić i ostali u HNB odavno znaju da banke krše hrvatske zakone, da su ugovarale nepoštenu kamatnu stopu te da imamo izvršnu sudsku presudu da se banke tako ne smiju sada ni u buduće više tako ponašati.

S time je gotovo, međutim, u CHF kreditima koji nisu konvertirani banke i dalje se primjenjuje narasli tečaj i nepoštena kamatna stopa, osim ako aneksom nije kasnije izmijenjena, upozorio je Aleksić.

Ustvrdio je da HNB ne obavlja svoj posao te samo na formalnoj razini govori da će nešto poduzeti, a sadržajno će biti tresla se brda, rodio se miš'. Banke moraju vratiti novac, poručio je Aleksić.

Aktivist Udruge Franak Vlado Iljkić očekuje da će institucije RH "konačno smoći hrabrosti Hrvatsku učiniti pravnom državom, unatoč dosadašnjem kukavičluku prema bankama" dok je Elvis Sudar iz iste udruge pozvao DORH da bez odgode istraži takvo nezakonito postupanje RBA banke, ali i drugih. Najavio je i da će, ako DORH ne reagira, Franak istražiti sve pravne mogućnosti i elemente kaznenih djela te podnijeti kaznenu prijavu protiv RBA "kojoj sigurno ne bi nikada palo na pamet tako postupati u Austriji".

Benčić: Slučaj Franak jedan od najvećih slučajeva kršenja ljudskih prava

Suradnica Vijeća Europe Sandra Benčić ustvrdila je kako je slučaj 'franak' jedan od najvećih slučajeva kršenja ljudskih prava.

Postoji, kaže, opravdan interes javnosti da DORH detaljno ispita cijeli slučaj, odnosno je li bilo nezakonitog pritiska na pravosuđe  pravosudne dužnosnike.

Osvrnula se i na izjavu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da "svi možemo mirno spavati" te da "nije bilo pritisaka na suce Ustavnog suda". Pitanje je, kaže, je li o tome detaljno porazgovarao sa svim sucima Ustavnog suda.

DORH također trebao ispitati je li RBA jedina banka koja je poduzela takvu vrstu aktivnosti, smatra Benčić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo