12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.01.2020 / 11:26 Regija - Četiri lica su uhapšena

Migranti probili ogradu na Horgošu 2, pucali mađarski policajci

Migranti probili ogradu na Horgošu 2, pucali mađarski policajci
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Veća grupa migranata probila je danas ogradu kod srbijansko-mađarskog prelaza Horgoš-Reske 2, a mađarski pogranični policajci ispalili su hice upozorenja.

Kako je saopštila madarska policija, dvije grupe migranata su jutros oko 5.30 časova pokušale nezakonito da uđu na teritoriju Mađarske u blizini graničnog prelaza Horgoš 2-Reske 2.

Oko 60 migranata probilo je ogradu u vrijeme kada je prelaz Horgoš 2 zatvoren, a dežurni mađarski policajci ispalili su nekoliko hitaca upozorenja u vazduh, što je spriječilo migrante da nelegalno uđu Madarsku.

Četiri lica su uhapšena, navodi se u saopštenju.

Prelaz Horgoš 2 - Reske 2 je zatvoren.

Na ovom graničnom prelazu dogodili su se veliki nemiri tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine, kada se policija sukobila sa stotinama ljudi koji su pokušali da se probiju na teritoriju EU.

Premijer Viktor Orban poslije toga je naredio da se podigne čelična ograda duž mađarske granice, da bi se spriječili dolasci.

Priliv migranata počeo je ponovo da raste krajem prošle godine, a trenutno svake sedmice granicu pokuša da pređe po nekoliko stotina ljudi.

Većina iz grupe koja je to noćas pokušala nije uspjela, a četiri osobe koje su ušle u Mađarsku su presretnute, saopštila je policija i dodala da je prelaz zatvoren.

Veći kontrolni punkt za međunarodni putnički i teretni saobraćaj na ovom graničnom prelazu je otvoren, navodi policija.




(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo