8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

25.01.2020 / 10:13 BiH - Potpredsjednik Jevrejske općine BL

Mikeš: Holokaust je dio najcrnje historije čovječanstva

Mikeš: Holokaust je dio najcrnje historije čovječanstva
Đorđe Mikeš / Vijesti.ba
Potpredsjednik Jevrejske općine Banja Luka Đorđe Mikeš izjavio je da je holokaust dio najcrnje historije čovječanstva, jer je ubijeno više od šest miliona Jevreja i ogroman broj pripadnika ostalih naroda.

- Uvijek moramo govoriti o ovom najgorem dijelu historije čovječanstva da ne bi bio ponovljen, jer jačaju snage koje, na neki način, podržavaju ono što se desilo Jevrejima i ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu - rekao je Mikeš povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

On je naveo da su Jevreji i Srbi zajednički stradali u Jasenovcu, što ne smije biti zaboravljeno.

- Tragična je naša zajednička sudbina u Jasenovcu. Monstruozno su ubijani Srbi i Jevreji, što ne smije biti zaboravljeno, a Hrvatska se konačno mora suočiti sa strašnom prošlošću - dodao je Mikeš.

On je podsjetio da pripadnici Jevrejske općine Banja Luka svake godine polaganjem vijenaca i posjetom banjalučkom Novom groblju, na kojem se nalazi zajednička grobnica, obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Banjoj Luci i RS.

Godišnjica sovjetskog oslobođenja najvećeg nacističkog logora za masovno uništavanje stanovništva Aušvica 27. januara 1945. u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo