8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

24.01.2020 / 08:26 Svijet - Iduće sedmice

Netanyahu i Gantz idu u Washington, Palestina odbija mirovni plan SAD-a

Netanyahu i Gantz idu u Washington, Palestina odbija mirovni plan SAD-a
Foto: AFP / Vijesti.ba
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov politički protivnik Benny Gantz otputovat će idućeg tjedna u Washington, gdje će razgovarati o budućem američkom mirovnom planu za Bliski istok, rekao je u četvrtak u Jeruzalemu američki potpredsjednik Mike Pence.

"Predsjednik (Donald) Trump me zamolio da idućeg tjedna pozovem premijera Benjamina Netanyahua u Bijelu kuću kako bi razgovarali o regionalnim pitanjima i o izgledima za mir u Svetoj Zemlji", rekao je Pence koji je bio u Netanyahuovu društvu u američkom veleposlanstvu u Jeruzalemu.

Bijela kuća je potvrdila da Benjamin Netanyahu u utorak dolazi u Washington. Benny Gantz je "također prihvatio predsjednikov poziv da dođe u Washington", dodala je, ne navodeći hoće li se njegov posjet dogoditi istoga dana.

Mirovni plan kojim Donald Trump želi zaustaviti izraelsko-palestinski sukob, očekivao se još jesenas nakon višekratnog odgađanja nakon rujanskih parlamentarnih izbora u Izraelu.

No ti izbori u kojima su sudjelovali Benjamin Netanyahu i bivši načelnik glavnog vojnog stožera Benny Gantz nisu dali vladu, kao ni na prošlim izborima u travnju, zbog čega su za 2. ožujka raspisani novi parlamentarni izbori.

Sjedinjene Države nisu čekale novi sraz Netanyahua i Gantza, nego su obojicu političkih čelnika pozvale idući tjedan u Bijelu kuću kako bi razgovarali o prijedlogu što su ga odbili Palestinci koji Trumpovu administraciju smatraju presklonom Izraelu.

SAD je na "prijedlog" Benjamina Netanyahua pozvao Bennyja Gantza u Bijelu kuću, što je potonji prihvatio, dodao je Pence na tiskovnoj konferenciji u američkom veleposlanstvu.

"Nemamo boljeg prijatelja od Trumpa", reagirao je Netanyahu. "S tolikim prijateljima u Bijeloj kući morali bismo postići najširi mogući konsenzus kako bismo osigurali sigurnost i mir Izraela".

Palestinska samouprava je u četvrtak, nakon najave sastanka dvojice izraelskih čelnika o toj temi idućeg tjedna u Washingtonu, opetovala da odbija američki mirovni plan za Bliski istok, prenosi Hina.

"Upozoravamo da ćemo odbiti svaki američki prijedlog koji se kosi s međunarodnim pravom", istaknuo je u priopćenju Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, dodajući da Palestinci odbijaju prijedlog predsjednika Donalda Trumpa za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo