14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

23.01.2020 / 15:53 BiH - Ratni zločini

Optužnica protiv Mileta Ujića za progon i ubijanje Bošnjaka u Rogatici

Optužnica protiv Mileta Ujića za progon i ubijanje Bošnjaka u Rogatici
Foto: Arhiv
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića za zločin protiv čovječnosti na području Rogatice.

Optuženi Mile Ujić (1951. godište) tereti se za zločine počinjene na području Rogatice i okoline.

"Optuženi se tereti, da je tijekom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva", saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Ujić zapovijedao i učestvovao u napadu na selo Kozadre prilikom kog je ubijeno osam vojno sposobnih muškaraca, ranjeno oko 20 civila među kojima su i maloljetna djeca i žene, te su zapaljene kuće i imovina.

Preostali civili su, prema optužnici Tužilaštva BiH, odvedeni u protivzakonita zatočenje i nakon toga protjerani i transportovani sa područja opštine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava su pronađena, ekshumiran i identifikovana nakon rata.

Navode ove optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite.

Miletu Ujiću, zbog ove optužnice, na snazi su mjere zabrane putovanja i obaveznog javljanja u skladu sa člankom 126a. Krivičnog zakona BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo