4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.01.2020 / 22:30 BiH - Economist

Po indeksu demokratija BiH na 102. mjestu među 167 zemalja

Po indeksu demokratija BiH na 102. mjestu među 167 zemalja

Prema najnovijem indeksu demokratije za 2019. godinu, demokratija u BiH se, među 167 analiziranih država, nalazi na 102. mjestu u svijetu.

Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Economist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocjena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

U Izvještaju se države dijele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridne režime i autoritarne režime.

BiH se nalazi u kategoriji hibridnih režima, a sa njom su na toj listi Sjeverna Makedonija na 77. mjestu, Albanija na 79. mjestu, te Crna Gora na 84. mjestu.

Srbiji se nalazi u kategoriji nepotpunih demokratija na 66. mjestu, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mjestu.

Na vrhu Indeksa demokratije Economist prva je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na posljednjem mjestu Sjeverna Koreja.

Indeks demokratija radi se od 2006. godine.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo