1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

22.01.2020 / 20:00 BiH - Komentar za Vijesti.ba

Terzić: Izostankom u Davosu uveliko narušen imidž BiH

Terzić: Izostankom u Davosu uveliko narušen imidž BiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Imidž države BiH već je uveliko narušen u svijetu, ne samo zbog izostanka prisustva Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, nego i zbog niza drugih dešavanja uzrokovanih lošim odnosom bh. političara na svim razinama spram same države, ocjenjuje politički analitičar Almir Terzić.

- Nažalost, Bosna i Hercegovina ima sve manje kontakata sa zemljama u Evropi i svijetu, a jednako tako i regionu. Najbolji svjedok tome je da već dugo vremena u BiH nije bilo nikakve posjete značajnijeg zvaničnika neke države, dok istovremeno Beograd i Zagreb imaju stalne kontakte - kaže Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.

Smatra kako je tome krivo nedjelovanje članova Predsjedništva BiH, ali jednako tako i bh. diplomatije, ali i samog Vijeća ministara BiH.

- U tom kontekstu, BiH je u svijetu prepoznata kao država iz koje bježe ljudi svih generacija, zemlja u kojoj nema vladavine prava, u kojoj su kriminal i korupcija jači od države, zemlja u kojoj se maksimalno otežano posluje i djeluje zbog visokih nameta, zemlja u kojoj je došlo do pada izvoza, a povećanja uvoza... - naglašava Terzić.

Podsjeća kako vlasti u protekle četiri godine nisu uspjele osigurati članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), što je, kako ocjenjuje, jedan od njenih velikih poraza.

- Stoga je malo onoga čime bi se BiH imala pohvaliti na Svjetskom ekonomskom forumu. Šteta je već učinjena prema BiH i trebat će dugo vremena da se to vrati na ranije, a kamoli napravi iskorak i napredak - navodi Terzić.

Jedan od panela koji je održan u sklopu Ekonomskog foruma u Davosu bio je i onaj o Zapadnom Balkanu, na kojem se, nažalost, glas iz Bosne i Hercegovine nije čuo. Iza zatvorenih vrata je, između ostalog, razgovarano o političkom dijalogu i budućnosti regiona. Bile su prisutne sve zemlje iz regije osim naše.

Terzić potcrtava da vlast u BiH, nažalost, ne mari za interese i državu.

- Činjenica da je važnije ko je predsjedavajući jednog lokalnog parlamenta u Kantonu Sarajevo u odnosu na interese BiH mi je apsolutno suluda. Vlasti BiH su nažalost državu BiH gotovo izolirale. Jer, ne brane se interesi države BiH u Sarajevu niti na nekom drugom mjestu, nego u Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu, Beogradu, Zagrebu - govori Terzić.

A, tamo nas je, dodaje, sve manje.

- Nije izostanak sa panela o Zapadnom Balkanu na Svjetskom ekonomskom forumu prvi negativan potez vlasti u BiH. On je prisutan već mjesecima, pa i godinama. Ne učestvujemo ni u kakvom obliku ni kada je u pitanju saradnja država Zapadnog Balkana na razini predsjednika ili premijera, a tamo se razgovara i radi na bitnim stvarima kao što je pitanje carinske unije na Balkanu, ali i drugih važnih pitanja - smatra Terzić.

Nas već, dodaje naš sagovornik, godinama guši stanje koje imamo, a to je da se iz Sarajeva samo reaguje na reakciju koju je neko iznio u Zagrebu ili Beogradu, odnosno Parizu ili negdje drugo.

- Mišljenja sam da treba biti prisutan tamo, tražiti susrete sa onim koji izgovaraju kritike i konkretno i otvoreno pričati sa njima o onome što smatraju problemima. Ili još važnije, tražiti rješenje konkretnih pitanja važnih za BiH kao što su sporazumi o granicama i imovinsko-pravnim odnosima kada su u pitanju susjedi, a o tome šta trebamo učiniti kako bi kompanije iz Evrope i svijeta došle u BiH i to konkretno uraditi kada su u pitanju svi ostali. Dok se ne budemo ovako ponašali za BiH i njene građane neće biti napretka - zaključuje Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo