18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

21.01.2020 / 20:04 Svijet - Uvodne riječi

Počelo suđenje o opozivu Donalda Trumpa

Počelo suđenje o opozivu Donalda Trumpa
Foto: Reuters - Vijesti.ba

U Senatu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Washingtonu danas je počelo prvo ročište na suđenju u vezi s opozivom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Suđenje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu formalno je počelo 16. januara, kada su senatori i vrhovni sudija položiti zakletvu prije nastavka suđenja kojim je Trump postao treći predsjednik u historiji SAD-a kojem se u Senatu sudi za opoziv.

Na prvom ročištu, koje vodi predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, očekuje se usvajanje nacrta o funkcionisanju procesa i usvajanje pravila.

Stranama odbrane i tužilaštvu se daje na raspolaganje period od 24 sata, raspoređenom u dva dana, da iznesu svoje argumente.

Nakon što to strane iznesu argumente, senatori, koji djeluju kao "porota", moći će postavljati svoja pitanja tužiocu i odbrani u roku od 16 sati. Pored toga, glasanje o svim svjedocima i dokumentima za koje se očekuje da će biti dostavljeni u postupku bit će održano nakon pomenutog dijela "pitanje-odgovor".

Sveukupno suđenje bi moglo potrajati i nekoliko sedmica. Suđenje za opoziv Trumpa u Senatu uživo prenose broje američke i svjetske tv stanice.

Predstavnički dom američkog Kongresa sredinom decembra prošle godine je izglasao opoziv Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, potrebno je provođenje suđenja u Senatu.

Demokrate su odbile hitan postupak tvrdeći da Senat, u kojem većinu čine republikanci, odbija svjedoke i tvrde da neće održati pošteno suđenje.

Trump je nedavno na društvenoj mreži Twitter optužio demokrate da ne žele hitno suđenje jer nemaju nikakvih dokaza.

"Dakle, nakon što mi demokrate nisu omogućile uredan postupak u Domu, s advokatima, svjedocima, oni sada žele reći Senatu kako da vodi suđenje. Zapravo, nemaju nikakvih dokaza i neće se čak ni pojaviti. Želim hitno suđenje", poručio je Trump.

Glasanju u Predstavničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak Bijele kuće. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo