°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.01.2020 / 13:34 Svijet - Turski ministar vanjskih poslova

Cavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

Cavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji
Mevlut Cavusoglu / Vijesti.ba
Vojni zapovjednik s istoka Libije Khalifa Haftar mora se povinovati pozivima za političko rješenje sukoba u Libiji i „poduzeti korake ka osiguranju zatišja na terenu“, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Haftar je napustio razgovore o prekidu vatre, u Moskvi prošle sedmice, a blokada libijskih naftnih polja od njegovih snaga zasjenila je nedjeljni samit u Berlinu koji je imao za cilj ojačati krhko primirje.

Njegova Libijska narodna armija (LNA) namjerava osvojiti prijestonicu Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih vojnika.

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA), sa sjedištem u Tripoliju, predvođenu Fayezom al-Serrajom i poslala je vojne savjetnike i trenere kako bi pomogli GNA.

Cavusoglu je izjavio da je Haftarovo odbijanje da potpiše zajednički kominike u Berlinu potegnulo pitanja oko njegovih namjera.

- Želi li Haftar političko ili vojno rješenje? Do sada je njegov stav pokazivao da želi vojno – izjavio je Cavusoglu turskom emiteru programa NTV na  Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Haftar odmah mora pribjeći političkom rješenju i poduzeti konkretne i pozitivne korake u skladu s pozivima međunarodne zajednice na zatišje na terenu - kazao je.

Libija nema stabilnu centralnu vladu od svrgavanja Muammara Gaddafija od pobunjenika uz podršku NATO-a u 2011. Duže od pet godina ta zemlja ima dvije suparničke vlade, jednu na istoku i drugu na zapadu, dok ulice gradova kontroliraju naoružane grupe.

Na samitu u Berlinu, strane sile aktivne u Libiji obavezale su na poštovanje postojećeg embarga UN-a na naoružanje Libiji i prekid dostave oružja toj zemlji, ali je Cavusoglu sugerirao da te obaveze zavise od poštovanja primirja.

- Upućen je poziv da niko ne šalje dodatne snage ili naoružanje tamo. Svi učesnici su se usaglasili da će to poštovati sve dok se primirje održava. Naš predsjednik je tu bio jasan i to smo također izrazili na kraju samita – izjavio je šef turske diplomatije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo