8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.01.2020 / 11:55 BiH - O suspenziji Radenka Stanića

Hasečić: Puna podrška ministru Radončiću, uradio je pravu stvar

Hasečić: Puna podrška ministru Radončiću, uradio je pravu stvar
Bakira Hasečić / Vijesti.ba
Puna podrška gospodinu Fahrudinu Radončiću. Suspenzijom Radenka Stanića sa mjesta pomoćnika ministra sigurnosti uradio je pravu stvar. Bit će zadovoljne sve žrtve, članovi porodica ubijenih, ali i svi normalni građani BiH. Nikome nije u interesu da osumnjičeni ratni ...

... zločinac radi na visokoj funkciji, kazala je za "Dnevni avaz" Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žene žrtve rata", u reakciji nakon odluke ministra Radončića da, u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH, suspendira Radenka Stanića, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi proces za ratni zločin.

- Udruženje "Žene žrtve rata" godinama je upozoravalo izvršnu i zakonodavnu vlast na najvišem nivou da na visokim funkcijama rade mnogi ratni zločinci, koji imaju zvaničnu optužnicu. Neshvatljivo je bilo da je Radenko Stanić bio pomoćnik ministra sigurnosti. Čak smo pisali i Mektiću, ali nije urodilo plodom – kazala je Hasečić.

To je, kaže, bila bruka i sramota za državu BiH, nakon svega što su žrtve preživjele, a nakon toga, optuženi ratni zločinci nalaze se na tako visokim funkcijama.

- Puna podrška gospodinu Radončiću i ne samo njemu nego svima onima koji su protiv onih koji su okrvavili ruke ili bili naredbodavci u kriznim štabovima u čijim su rukama bile sudbine ljudi. Takvi treba da odu iz državnih institucija bez obzira na to o kojem se narodu radi. To je neophodno da počnemo živjeti život dostojan čovjeka. Preživjeloj žrtvi, članovima porodica, veoma je teško živjeti s ratnim zločincima, ne samo protiv kojih se vodi postupak nego i s onima koji su presuđeni ili su odslužili kaznu – rekla je Hasečić.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo