3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

18.01.2020 / 14:40 Kultura - Sarajevo

U okviru 'Charlame subotom u 13' prikazano stvaralaštvo Hadžifejzovića

U okviru 'Charlame subotom u 13' prikazano stvaralaštvo Hadžifejzovića
Foto: FENA -Vijesti.ba

U prvom terminu "Charlame subotom u 13" danas je u galeriji Charlama Depot u Centru Skenderija prezentiran rad konceptualnog bosanskohercegovačkog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića kroz nekoliko tv i filmskih materijala.

Prikazan je dokumentarni film "Prodavnica praznine" koji je rađen u produkciji Radio televizije Srbije, a govori o cjelokupnom stvaralaštvu Hadžifejzovića.

- Tako su predstavljene moje depografije, koje sam radio od početka 80-ih godina 20. vijeka, zatim projekat Jugoslovenskih dokumenata, koji je obilježio jugoslovensku umjetničku scenu druge polovine 80-ih, te drugi umjetnički zahvati, uključujući osnivanje Galerije Charlama Depot u sarajevskoj Skenderiji - rekao je Jusufović.

Također, prisutni su vidjeli i dva performansa koje je izveo za potrebe dugometražnog igranog filma "O knjigama, psima i kapi ljubavi" režisera Jasmina Durakovića, koji je upravo sa Hadžifejzovićem i Sašom Bukvićem osmislio novi program "Charlama subotom u 13".

- Došli smo na ideju da publici ponudimo seriju prezentacija umjetnika, projekata i drugih umjetničkih praksi savremene scene u BiH, regiji i svijetu. Tako smo danas otvorili program sa predstavljanjem djela jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika u BiH – kazao je Duraković.

Među prisutnima je bio profesor Ugo Vlaisavljević koji je istakao da Hadžifejzović predstavlja čitavo jedno naslijeđe sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, intelektualaca ovdašnjih i kretanja u svijetu.

- On je umjetnik kojeg zanimaju odbačene stvari, marginalizirane pojave a on ih stavlja u fokus pažnje. U njegovom djelu imate politiku odbačenih stvari i pojava zbog čega je toliko značajan i provokativan - poručio je Vlaisavljević. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo