8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.01.2020 / 14:17 Politika - Lider SNSD-a

Dodik: Ako SDA želi Bratića, mi želimo potpredsjednika FBiH

Dodik: Ako SDA želi Bratića, mi želimo potpredsjednika FBiH
Foto: Vijesti.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik govorio je danas poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a o činjenici da SDA spori imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Mediji su ga pitali da li to ima veze sa mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, gdje još nije niko imenovan nakon ostavke Senada Bratića, o ćemu su Vijesti.ba prve pisale. Dodik je odgovorio da SDA stalno želi nešto novo, a da je princip da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturiše taj dogovor.

- Mi se držimo te vrste priče, da ono što pripada jednoj partiji ili narodu drugi ne trebaju osporavati. Sve što se pojavljivalo u štampi za Božovića se pokazalo da nije tačno, rekao je Dodik te dodao da SDA osporava već dogovoreno i da želi "dogovor na dogovo".

Otkrio je da je telefonski razgovarao sa Izetbegovićem.

- Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo. Nije fer i korektno da se ovako problematizuje. Mi smo jedva prihvatili Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, ali smo prihvatili jer smatramo da je to stvar bošnjačke strane, kaže Dodik i dodaje da njegova stranka želi imati potpredsjednika Federacije BiH.

- Mi smo jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH i da budemo viđeni i da participiramo u Vladi FBiH. To zavisi kada će i hoće li uopće doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od 6 poslanika i mislim da ćemo uspjeti, poručio je Dodik.

Lider SNSD-a Milorad Dodik još je potvrdio da je Fahrudin Radončić predložio Darka Ćuluma za direktora SIPA-e, te da je sada na potezu Vijeće ministara BiH.

On je još rekao da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za RS.

On je istakao da je realan povećani nivo investicija, jer je javni dug Republike Srpske 37 odsto bruto domaćeg proizvoda. Dodik je ponovio da je prioritet i modernizacija magistralnih puteva za šta je potrebno izdvojiti 200 miliona KM. Na sjednici je razgovarano je i situaciji na niovu BiH. Današnjoj proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a prisustvovali su predstavnici ove stranke iz Drvara i Srpca.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo