7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

18.01.2020 / 14:13 Svijet - Ri Yong Ho

Smijenjen sjeverokorejski ministar vanjskih poslova

Smijenjen sjeverokorejski ministar vanjskih poslova
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je smijenjen, javio je u subotu kanal vijesti NK sa sjedištem u Seulu.

Rijev nasljednik nije naveden, ali bi Pyongyang trebao objaviti njegovo ime narednog čevrtka, navodi se u izvještaju koji se poziva na neimenovane izvore.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, nadležno za odnose sa Sjevernom Korejom, saopćilo je da bi se svaka promjena Rijevog statusa trebala uzeti s oprezom.

Rođen u 1956. godini, Ri je sin Ri Myong Jea, bivšeg zamjenika Organizacije odjela za rukovođenje, tajnovitog tijela unutar vladajuće Radničke partije koje nadzire izbor i imenovanja na upravljačke pozicije u državi, sudeći po južnokorejskom ministarstvu ujedinjenja.

Njegov otac također je bio urednik Korejske centralne novinske agencije (KCNA), državnog medija koji objavljuje propagandne izjave iz Pyongyanga.

S tečnim znanjem engleskog jezika koji je studirao na uglednom Univerzitetu za strane jezike u Pyongyangu, Ri je godinama držan na najvišim pozicijama za odnose sa Zapadom.

On je od 2003 do 2007. bio sjevernokorejski ambasador u Londonu i obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, predstavljajući Sjevernu Koreju na šestostranim razgovorima o nuklearnom programu Sjevera, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo