9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

18.01.2020 / 09:18 Svijet - Zaraženo 50 ljudi

Još četiri slučaja nepoznate upale pluća u Kini

Još četiri slučaja nepoznate upale pluća u Kini
Foto: EPA - Vijesti.ba

Kineske zdravstvene vlasti izvijestile su u subotu da su otkrile još četiri slučaja nepoznate upale pluća u gradu Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca ta bolest prvi put otkrivena, uz uvjerenje da je uzrokuje novi soj koronavirusa koji inače mogu uzrokovati infekcije u rasponu od prehlade do SARS-a.

Četiri osobe kojima je ta upala pluća dijagnosticirana u četvrtak sada su u stabilnom stanju, objavilo je zdravstveno povjerenstvo grada Wuhana, a nova subotnja izjava prva je potvrda vlasti novih slučajeva u gotovo tjedan dana i uslijedila je dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta od te upale.

Do sada je zaraženo gotovo 50 ljudi, i to oni koji su putovali u Wuhan ili žive u tom gradu u središtu Kine, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na mogućnost širenja epidemije, pogotovo s obzirom na to da brojni Kinezi najavljuju putovanja u inozemstvo sljedećeg tjedna zbog mjesečevih novogodišnjih praznika, što izaziva zabrinutost za širenje bolesti u druge dijelove svijeta.

Tajland je ovog tjedna izvijestio o dva slučaja koronavirusa kod kineskih putnika iz Wuhana, dok je Japan potvrdio jedan slučaj u koji je bio uključen japanski državljanin koji je putovao u Wuhan.

Kineske zdravstvene vlasti do sada su priopćile kako novi virus otkriven u Wuhanu izgleda nije smrtonosan, ali priznaju da o njemu još uvijek malo znaju, uključujući njegovo porijeklo i koliko se lako prenosi s osobe na osobu.

Smatra se da je veletržnica morskih plodova u Wuhanu epicentar, ali vlasti kažu i da su neki od 45 pacijenata kod kojih su identificirali virus negirali da su bili na toj tržnici.

Zbog svega toga SAD je priopćio da počinje detaljnije preglede putnika u tri američke zračne luke, u San Franciscu, New Yorku i Los Angelesu, ne bi li se otkrilo one koji dolaze izravnim ili povezujućim letovima iz Wuhana i koji eventualno mogu imati simptome novog virusa.

Sjećanja u Aziji još su svježa na epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma iz 2002., koja se pojavila u Kini i od koje je umrlo gotovo 800 ljudi diljem svijeta.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo