10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.01.2020 / 08:05 BiH - Izbjegavati boravak na otvorenom

Zrak u centru Sarajeva jutros opasan po stanovništvo

Zrak u centru Sarajeva jutros opasan po stanovništvo
Foto: Vijesti.ba

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati u centru grada odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosi 310 i opasan je.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva - uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 130 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Bjelave izmjereno 166.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je kao i na mjernoj stanici Otoka gdje je iznosio 190.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka upozorava se na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo