°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.01.2020 / 16:07 Kultura - Književno-kulturna manifestacija

Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom posvećeni istaknutom bh. piscu i ljekaru

Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom posvećeni istaknutom bh. piscu i ljekaru
Foto: FENA - Vijesti.ba

U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika, humanistu i ljekara, Goraždanina Isaka Samokovliju danas je u njegovom rodnom gradu počela 16. tradicionalna književno-kulturna manifestacija Dani Isaka Samokovlije - Sunce...

 ....nad Drinom, Goražde - Sarajevo - Fojnica, kao spona tri grada u kojima je Samokovlija radio i stvarao.

Manifestacija kojom se ove godine obilježava 131 godina od rođenja i 65 godina od Samokovlijine smrti počela je polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja koja nosi njegovo ime.

Počast velikom književniku i humanisti odale su delegacije Grada Goražda, Vlade BPK, Jevrejske zajednice BiH i Općine Fojnica.

- Drago nam je da Goražde čuva sjećanje na našeg velikog književnika i ljekara dr. Isaka Samokovliju, kao i na činjenicu da naša ustanova nosi njegovo ime. Samokovlija je prvi domaći ljekar koji je radio u ovoj ustanovi - kazao je direktor Doma zdravlja "dr. Isak Samokovlija" dr. Edin Čengić.

U holu Centra za kulturu Goražde priređena je izložba, a potom i predavanja: "Život i djelo Isaka Samokovlije" Elija Taubera, savjetnika za kulturu Jevrejske zajednice BiH, „Dr. Isak Samokovlija: životopis i spisateljski rad zdravstveno-prosvjetnog sadržaja" Husrefa Tahirovića, akademika ANUBiH i "Književno i utilitarno u radovima Isaka Samokovlije sa medicinskim temama" Šejle Šehabović, direktorice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Književni klub "Isak" koji djeluje pod okriljem Centra za kulturu Goražde priredio je poetsko-scenski performans "Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja" čiji su autori prof. Munira Kovač-Devlić i novinar Slavko Klisura, što je novina u programu manifestacije.

- Malo je književnika koji su već prvim svojim tekstovima izazvali toliku pažnju književne kritike. Stotinu godina poslije, književna kritika i dalje ga svrstava među najbolje bosanskohercegovačke pripovjedače. Danas smo izveli performans posvećen liku i djelu Samokovlije koji je poznat prije svega kao pripovjedač i dramski pisac, a široj javnosti poznata su djela koja su ekranizirana. Ovim performansom željeli smo skrenuti pažnju i na poeziju Samokovlije koja je zaista vrijedna. Kroz njegove stihove provejava ljubav prema Drini i Goraždu koje je povremeno napuštao ali im se uvijek vraćao - kazala je članica kluba "Isak", profesorica bosanskog jezika i književnosti Munira Kovač-Devlić. 

Manifestacija Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom bit će nastavljena i u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona za literarne radova koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije, dok će u proljeće biti održan i tradicionalni kviz učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, takođe o životu i djelu slavnog pripovjedača.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu, koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovijetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge.

Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  - "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela. Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo