5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

12.01.2020 / 17:27 Rukomet - Rukomet

Evropsko prvenstvo: Bosna i Hercegovina izgubila od Portugala

Evropsko prvenstvo: Bosna i Hercegovina izgubila od Portugala
Foto: Vijesti.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u norveškom Trondheimu je poražena od selekcije Portugala sa  27:24 (12:11) u 2. kolu Evropskog prvenstva, koje se još igra u Austriji i Švedskoj.

Rukometaši BiH drugim porazom, prije zadnjeg susreta u D-grupi protiv Francuske (14. januara),  izgubili su šanse za plasman u drugu fazu takmičenja.     

U većem dijelu prvog poluvremena Portugalci su držali prednost koja je u dva navrata iznosila po tri gola (8:5, 10:7), ali su bh. rukometaši uspijevali uhvate priključak, te da u 27. minuti preko golmana Nebojše Grahovca poravnaju rezultat na 10:10. U finišu prvog dijela Portugalci sa dva lagana gola ponovo došli do prednosti, ali se u tim trenutcima ponovo istakao golman  Grahovac koji je sa tri odbrane zaustavio napade Portugalaca, koji su na kraju prvo poluvrijeme ipak  riješili u svoju korist s minimalnom prednosti.

Drugo poluvrijeme  bh. tim  je odlično otvorio i serijom 3:0 napravio preokret. Golovima Prce, Vranješa i Haseljića, izabranici selektora Bilala Šumana prvi put na utakmici poveli sa dva gola, dok Grahovac nastavio sa sjajnim odbranama.

Nakon furioznog početka u drugom dijelu uslijedio je najslabiji period igre našeg tima. Serijom tehničkih pogrešaka i promašaja bh. rukometaši su dozvolili Portugalcima da kazne sve naše greške i za 10 minuta naprave seriju 8:0, kojom su praktično 'prelomili', utakmicu ostvarivši nedostižnu prednost. Do kraja susreta bh. tim je uspio da se približi na dva gola, ali su Portugalci sigurnom igrom u finišu kontrolišu rezultat i ostvare svoju druge pobjede na EP-u, nakon što su na startu senzacionalno savladali Francusku.   

U ekipi Portugala najbolji igrač bio je Portela sa deset golova, dok je u redovima bh. tima ponovo najefikasniji bio Prce sa pet pogodaka.

U preostalom susretu grupne faze takmičenja rukometaši BiH 14. januara sastaju se s Francuskom (18.15).

Portugal - Bosna i Hercegovina 27:24 (12:11)

Portugal: Antunes 1, Branquinho 1, Calvacanti 3, Ferraz 3, Hernandez 2, Magalhaes 1, Portela 10, Rodrigues 3, Soares 2, Sousa 1.

BiH: Grahovac 1, Burić 1, Haseljić 2, Karačić 1, Malinović 2, Ovčina 2, Panić 2, Perić 1, Prce 5, Terzić 1, Vranješ 5.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo