0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

10.01.2020 / 17:52 Svijet - Pritisak na iransku ekonomiju

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog raketnih napada

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog raketnih napada
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Sjedinjene Države uvele su u petak dodatne sankcije Iranu zbog raketnog napada na američke snage u Iraku i najavile da će pojačati pritisak na iransku ekonomija ako Teheran, kako je saopšteno, nastavi da izvodi terorističke činove.

Mete novih sankcija su iranski proizvodni, rudarski i tekstilni sektor, kao i visoki iranski zvaničnici za koje Vašington tvrdi da su bili umješani u napad na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku, u utorak veče.

Sankcije je najavio sekretar za finansije Stiven Mnučin, na konferenciji za novinare u Beloj kući sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Tenzije između Vašingtona i Teherana počele su da se zaoštravaju poslije odluke predsjednika Donalda Trumpa 2018. godine da povuče Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma, koji se sa Iranom postigao njegov prethodnik Barack Obama, a zatim i da Iranu ponovo uvede sankcije.

Sukob dvije zemlje dodatno je zaoštrio nedavni američki napad dronom u kojem je ubijen iranski komandant Kasem Sulejmani, što je i bio i povod za iranski napad na američke mete u Iraku.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo