0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

10.01.2020 / 15:25 Svijet - Predsjednica Europske komisije

Von der Leyen: EU može postati utjecajniji putem trgovine i posredovanja

Von der Leyen: EU može postati utjecajniji putem trgovine i posredovanja
Foto: HINA - Vijesti.ba

Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana, naglasila je u petak u Zagrebu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u vrijeme dok rastu napetosti na Bliskom istoku.

 Von der Leyen je u Zagreb stigla povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom čiji je slogan "Snažnija Europa u svijetu punom izazova". 

 "Jačanje utjecaja Europe sastoji se od nekoliko aspekata. Mislim na trgovinu, na definiranje procesa i standarda, kao što smo primjerice to učinili s GDPR-om, što je svijet popratio", rekla je Njemica na konferenciji za medije nakon kolegija povjerenika Europske komisije održanog u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. 

 "Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga", kazala je Von der Leyen, naglasivši da tu EU ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga, prenosi Hina.

 "Bit ćemo od ključnog značaja kad će se graditi novi odnosi", zaključila je. 

 Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na istoj konferenciji otkrio kako su visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otputovali iz hrvatske prijestolnice u Bruxelles na sastanak ministara kako bi se razmatrala situaciju u Iranu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo