8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.01.2020 / 15:11 BiH - Nakon presude

Kaplan: Ovo je politička presuda iz kuhinje HDZ-a

Kaplan: Ovo je politička presuda iz kuhinje HDZ-a
Foto: Avaz - Vijesti.ba
Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam. Ovo je pokušaj HDZ-a generalno, ali prije svega lokalnog HDZ-a, Stjepana Boškovića i ovih dole malih lokalnih igrača da pripreme sebi teren za izbore 2020., jer znaju da bi prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali.

Prva je ovo reakcija Salmira Kaplana, nakon što mu je danas Općinski sud u Čapljini izrekao prvostepenu presudu i dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. Osim Kaplana, osuđeni su i Demir Mahmutćehajić - na godinu i četiri mjeseca, te Ahmet Ljubović - na deset mjeseci zatvora.

- Ovo je politička presuda prepuna manjkavosti - rekao je Kaplan u izjavi novinarima.

Uvjeren je da nigdje na svijetu, pa čak ni kod nas u ovakvom pravosuđu, ne postoji drugostepeni organ koji može nešto ovakvo potvrditi.

- CIK BiH je pokrenuo upravni postupak u kojem je sve te njihove radnje kojima su krali proglasio nezakonitim, smijenio predsjednika Općinske komisije Ivana Perića i time kazao da smo mi bili upravu. I sad, evo, treba im jedna ovakva presuda da bi bili sigurni da lakše pobijede 2020. Ja vjerujem u pravdu i koliko god ova zemlja slala poruke svakodnevno preko ovakvog i VSTV-a i pravosudnog sistema da u pravdu možda i ne treba vjerovati, ja ipak vjerujem. Jer, ovo je stvarno nešto što je previše - istakao je Kaplan.

Također je uvjeren da presuda “100 posto mora pasti na višim instancama, taman da i taj Stjepan Bošković i Ivan Perić sjede u tom vijeću”. Najavio je da će uložiti žalbu.

- Ako se ne bih žalio, onda bih pristao da je ovo sve ovakvo. U jednoj od tih tačaka optužnice taj predsjednik Općinske izborne komisije kaže, odnosno ne kaže nego laže, da sam ga, kada sam ušao u Općinsku izbornu komisiju - što nikada nisam ni negirao, pokušao udariti u glavu. I on se branio i ja ga udario u glavu. Tako je pisalo u optužnici i u njegovim nalazima. I onda je sad optužnica pred kraj preinačena, i u presudi sad piše, iako to nigdje nema, ni u njegovoj izjavi, ni u nalazima, da sam ga udario u vrat. Ovo je cirkus - rekao je Kaplan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo