1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.01.2020 / 12:54 Politika - Banja Luka

Dodik na defileu: Srbi imaju dvije države - Srbiju i RS

Na banjalučkom Trgu Krajine upriličen je svečani defile povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS.

Glavnom gradskom ulicom prodefilovalo je više od 2.350 učesnika, a među prisutnima, osim najviših zvaničnika RS, bili su i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, prenose Vijesti.ba.

Također su prisustvovali član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i premijer RS Radovan Višković.

Okupljenim građanima na Trgu Krajine od zvanica se prvi obratio Dodik, koji je rekao da Srbi danas imaju dvije države - Srbiju i RS.

- Ovo je naš dan, dan RS, dan koji proslavljamo 28. put. Dan koji smo odabrali tada, 9. januara 1992. godine u miru da stvorimo RS kao izraz trajnog zahtjeva srpskog naroda na ovim prostorima za svojom državom. Stvorena u miru, branjena u ratu, odbranjena u ovom vremenu, RS je danas na ponos svih nas stabilna, mirna, posvećena razvoju i slobodi svih ljudi koji žive u njoj - istakao je Dodik.

Mi, Srbi na ovom prostoru u RS, nastavlja Dodik, a i oni koji su ostali izvan RS i Srbije, znaju da nema slobode za srpski narod ako nema državu.

- Zato, Srbi danas imaju dvije države - Srbiju i RS i mi živimo našu državu, bez obzira na one koji govore da to nije to. Mi živimo RS kao našu državu, sinonim naše slobode - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi se kroz vijekove nikada nisu borili samo za svoju slobodu, već su je uvijek darivali drugima, prenose Vijesti.ba.

- Na kraju prošlog vijeka oni su smatrali da treba da žive mimo nas. I danas RS, kao sinonim slobode, slobodna je i za druge pripadnike naroda koji žive u njoj. I danas i Bošnjaci, i Hrvati slobodno upražnjavaju svoj identitet, svoju vjeru, i sva svoja prava. Oni učestvuju zajedno s nama u političkom životu. Dio su naših institucija - i Skupštine i Vlade. Oni osporavaju nama danas 9. januar. I mi im ne trebamo ništa zamjeriti. Ono što mi moramo raditi jeste da obilježavamo i slavimo naš dan. Ovo je naš dan, ovo je naša proslava, ovo je naša RS. I ovdje imamo namjeru da gradimo život za nas. Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod gdje god da se nalazio - zaključio je Dodik u svom govoru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo