-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

08.01.2020 / 13:35 Svijet - Iranski ministar odbrane

Hatemi: Naši naredni potezi zavise od stava SAD-a

Hatemi: Naši naredni potezi zavise od stava SAD-a
Emir Hatemi / Vijesti.ba
Ministar odbrane Irana Emir Hatemi poručio je da naredni potezi Irana zavise od stava kojeg zauzmu Sjedinjene Američke Države (SAD).

Iranska novinska agencija Tasnim javlja da je u Teheranu održan sastanak kabineta iranske vlade, a da se novinarima potom obratio ministar odbrane Hameti koji je komentirao sinoćnje iranske napade na američke vojne baze u Iraku.

“Sinoćnji napadi desetinama balističkih raketa su pokazatelj da iranska vojska ima čvrstu volju za osvetom“, poručio je Hatemi.

Na upit novinara da li je to i posljednji odgovor SAD-u, Hatemi je kazao da naredni potezi Irana ovise o stavu i potezima SAD-a.

Vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Hamnei poručio je jutros da raketni napad na američke vojne baze u Iraku nije bio dovoljan, već da je neophodno okončati američko prisustvo u regiji.

Iranska državna televizija javlja da je Hamnei tokom obraćanja govorio o herojstvu generala Qassema Soleimanija koji je u petak ubijen u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Revolucionarna garda Irana saopćila je da je rano jutros izvela napade desetinama balističkih raketa na dvije američke vojne baze u Iraku i to na zračnu bazu Ayn Al-Asad u Anbaru i bazu u Erbilu. U saopćenju se navodi da je riječ o "operaciji osvete" za prošlosedmični američki zračni napad u kojem je kod aerodroma u Bagdadu ubijen iranski general Soleimani.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika.

Iz Pentagona je potvrđeno da su mete sinoćnjih raketnih napada u Iraku bile dvije američke baze. Međutim, neimenovani američki zvaničnik je za televiziju CNN negirao iranske tvrdnje o pogibiji američkih vojnika u sinoćnjem napadu.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo