10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.01.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Skopljaković: Milanović je državnik, neće slušati samo HDZ BiH

Skopljaković: Milanović je državnik, neće slušati samo HDZ BiH
Božo Skopljaković / Vijesti.ba
Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković kazao je za Vijesti.ba komentirajući predsjedničke izbore u Hrvatskoj da od novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića očekuje potpuno drugačiji odnos prema BiH ...

... u odnosu na onaj kakav je imala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

On je kazao kako je pobjeda Milanovića očekivana ako pogledamo kakvu je politiku u prethodnom periodu vodila Grabar-Kitarović.

„Predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj bili su neizvjesni u prvome krugu dok je u drugome krugu od samoga početka bilo jasno ko će biti pobjednik. Obzirom na veliko nezadovoljstvo građana u Hrvatskoj, čemu su kumovali HDZ sa svojom kandidatkinjom, pobjeda gospodina Milanovića bila je očekivana, te mu i ovim putem čestitam na pobjedi“, kaže Skopljaković.

Skopljaković dodaje da, iz onoga što smo mogli vidjeti u predizbornoj kampanji i na sučeljavanjima, možemo zaključiti da je gospodin Milanović poradio na svom odnosu, karakteru i ponašanju prema svima čime je pokazao da zaista želi biti predsjednik svim građanima i da neće zastupati stranačke interese.

„Njegov govor nakon pobjede pokazao je da se radi o državniku koji uistinu želi pomirbu i ujedinjenje u zajedničkim ciljevima bez obzira na stranačku pripadnost“, ističe predsjednik HS-a.

Skopljaković smatra da je gospođa Grabar-Kitarović propustila šansu za pobjedom kada se posljednje dvije ili tri godine priklonila politici HDZ-a a ta se politika reflektirala i na vanjsku politiku poglavito prema BiH.

„Sve što je servirao HDZ BiH djelovalo je pogubno na vanjsku politiku Republike Hrvatske naspram BiH jer su u ostvarenje svojih osobnih i stranačkih interesa i ciljeva uključili HDZ Hrvatske i bivšu predsjednicu. Gospodin Čović je bio član Predsjedništva BiH i niko se nije upitao zašto ovo što on traži, sada kada to više nije, nije rješavao u vrijeme kada je za to imao priliku nego su se združeno okomili na, kako oni kažu, nelegitimnog hrvatskog člana predsjedništva sa kojim bivša predsjednica nije htjela niti razgovarati“, kaže Skopljaković.

On dodaje da je manji problem da bivša predsjednica nije htjela osobno razgovarati sa gospodinom Komšićem ali se postavlja pitanje kakva je to vanjska politika koja isključuje razgovor sa Predsjedništvom BiH u cilju rješavanja spornih pitanja.

Skopljaković na kraju kaže kako od gospodina Milanovića očekuje potpuno drugačiji odnos prema BiH i uvjeren je da će se to pokazati u kratkome vremenu.

„Položaj i status Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici, EU i NATO savezu može pomoći BiH na njenom putu upravo u ovim asocijacijama kojima i sami težimo te sam uvjeren da će novi predsjednik pružiti ruku pomirenja i dati sve od sebe da se ovo i ostvari. Očekujem također da će novi predsjednik prije donošenja ključnih odluka uvažavati i mišljenja drugačija od onih koja je HDZ BiH nametao sa strankama u HNS-u temeljem kojih se dijelom kreirala vanjska politika Hrvatske što se pokazalo pogrešnim i veoma štetnim“, kaže Skopljaković.

On dodaje da smo na proteklim izborima mogli vidjeti veliko nezadovoljstvo birača koji su se suprotstavili politici HDZ-ova kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

"Birači su jasno i glasno dali do znanja da žele promjene i vjerujem da će se ovaj trend nastaviti i dalje i da ćemo na općinskim izborima još izraženije vidjeti to nezadovoljstvo. Građani su napokon odlučili ne otići nego ostati i podići svoj glas a ovo je prvi korak u nizu koji vodi ka promjenama koje nam mogu donijeti bolju sadašnjost i budućnost. Glasajte za promjene koje će zaustaviti iseljavanje a aktualne političare će poslati tamo gdje pripadaju", zaključio je Božo Skopljaković.


H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo