-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

07.01.2020 / 10:52 BiH - U više gradova u RS

Naša stranka osudila četničke provokacije

Naša stranka osudila četničke provokacije
Arhiv / Vijesti.ba
U više gradova u Republici Srpskoj jučer su zabilježene provokacije povratnika.

Osudu takvih dešavanja, ali i poziv na reakciju uputila je Naša stranka.

“Najoštrije osuđujemo četničko divljanje u manjem bh. entitetu. Tim više jer se dešava na Božić, praznik koji bi u duhu njegove tradicije trebao služiti pomirenju, poboljšanju međuljudskih odnosa i jačanju komšijskih veza.

Scene koje smo imali priliku vidjeti u Višegradu, Srebrenici i Bratuncu nisu ništa drugo nego raspirivanje međunacionalne mržnje i zastrašivanje povratnika.

Očekujemo da vlast u Republici Srpskoj, kao i Srpska pravoslavna crkva osude takvo ponašanje, a od policije i pravosudnih organa da ga sankcionišu. Ako se ogluše na ova dešavanja, onda su saučesnici u njima i direktni rušitelji teško čuvanog mira.

Želimo poručiti i svim građanima srpske nacionalnosti u RS-u da ljudi koji su vrijeđali povratnike i na Badnjak pjevali četničke pjesme, nisu prijetnja samo povratnicima, već i njima. Ako ne želite da oni budu slika cijelog jednog naroda i jedne vjere, na vrijeme se ogradite od njih i svojim sugrađanima drugih nacionalnosti pokušajte stvoriti osjećaj sigurnosti neophodan za njihov opstanak u RS-u”, navodi se u reakciji Naše stranke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo