9°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

06.01.2020 / 15:49 Svijet - Novinar i diplomata

Dizdarević: Trump pokazuje aroganciju i silu koja zabrinjava

Dizdarević: Trump pokazuje aroganciju i silu koja zabrinjava
Foto: Facebook - Vijesti.ba

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević smatra da na površinu izbija nešto što je možda čak iznad i izvan samog sukoba između Amerike i Irana. 

- Odgovor koji je američki predsjednik Tramp poslao uvodi cijelu planetu u potpuno novu situaciju. Zaprijetiti nekome da će mu rušiti historijske i kulturne spomenike nešto je s čime se suočavamo prvi put u novijoj historiji, od države ne više od terorista - naglasio je za Fenu Dizdarević.

Kako je kazao čini se 'da su se pogubili svi mogući parametri civilizacijski, da ne kažem kulturološki i ljudski, u kojima se jedna sila ispostavlja kao mjera svega na svijetu, koja može uraditi šta god hoće.'

- Čak se i u Americi diže glas protiv toga. Nikad niko nije pokazao tu vrstu arogancije i sile koja zabrinjava mnogo više nego sami direktni sukob. Da ima dobre volje i želje da se spusti lopta, to bi se i uradilo  - upozorio je.

Dizdarević smatra da su 'Tramp i njegova administracija u svakom slučaju gubitnici, u svemu ovome' te ističe 'nikad nisu uspjeli da ostanu tamo gdje su ušli kao osvajači.'

- Neće tako ni u ovom slučaju. Hoće li cijena biti veća ili manja, vidjet će se. Jednostavno, riječ je o gubljenju kompasa u odnosu na svjetsku realnost - mišljenja je Dizdarević.

Što se samog vojnog mogućeg ishoda tiče, Dizdarević misli da je 'i tu stvar jasna, Amerikanci mogu parcijalno da napadnu neke ciljeve u Iranu, i oni time neće poraziti Iran.'

- Šta je iznad parcijalnog napada, atomska bomba. Nisam siguran da je situacija takva, da je dotle došlo - istaknuo je Zlatko Dizdarević.

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević bio je urednik sarajevskog 'Oslobođenja' i dugogodišnji dopisnik s Bliskog istoka, glavni urednik sedmičnika 'Svijet' i 'Nedjelja'. Bio je ambasador BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu. Autor je više knjiga.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo