15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

05.01.2020 / 13:25 Svijet - Abas Musavi

Iran se obratio UN zbog ubistva Sulejmanija

Iran se obratio UN zbog ubistva Sulejmanija

Teheran se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa situacijom oko ubistva generala Korpusa čuvara islamske revolucije Kasema Sulejmanija u američkoj operaciji u Iraku, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

"Ministarstvo spoljnih poslova već preduzima političke, pravne i međunarodne mjere, uključujući na nivou Ujedinjenih nacija i Saveta bezbjednosti", rekao je Musavi na brifingu, prenosi "Sputnjik".

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu protiv komandanta elitne jedinice iranske vojske, specijalnih snaga "Kuds", generala Kasema Sulejmanija i zamjenika komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdija el Muhandisa, koje Vašington smatra umiješanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsjednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će nanijeti "brz i snažan udar" na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Svjetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo