4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.01.2020 / 13:08 Svijet - U Tripoliju

Najmanje 28 mrtvih u napadu na libijsku vojnu školu

Najmanje 28 mrtvih u napadu na libijsku vojnu školu
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Najmanje 28 ljudi poginulo je, a deseci su ranjeni u zračnom napadu na vojnu školu u libijskoj prijestolnici Tripoli, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) Amin al-Hashemi.

Vojna škola nalazi se u al-Hadba al-Khadra rezidencijalnom dijelu libijske prijestolnice, a u vrijeme napada kadeti su se okupili na paradi prije nego što su trebali poći u spavaonice.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je davaoce krvi da pomognu ozlijeđenima u zračnom napadu snaga lojalnih generalu Khalifa Haftaru. Većinu poginulih čine mlade osobe starosne dobi od 18 od 25 godina.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi u pobuni koju je podržao NATO. Od tada postoji podjela između GNA-a i rivalskih vlasti sa sjedištem na istoku zemlje.

Snage GNA-a optužile su za napad podražavaoce Haftara, objavivši na Facebooku fotografije stradalih i ranjenih, ali snage Haftara nisu preuzele odgovornost.

Od početka napada separatističke vlade Haftara na Tripoli, ubijeno je više od 280 civila i više od 2.000 boraca, saopćile su Ujedinjene nacije (UN). U borbama je također raseljeno oko 146.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je mjeseca obnovilo pozive na primirje u Libiji i pozvalo strane aktere da poštuju embargo na oružje u zemlji, navedeno je u povjerljivom izvještaju UN-a u koje je AFP imao uvid.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo