6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

05.01.2020 / 13:00 Svijet - Direktor IFIMES-a za Vijesti.ba

Zijad Bećirović: Neće doći do rata između SAD-a i Irana

Zijad Bećirović: Neće doći do rata između SAD-a i Irana

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović kazao je za Vijesti.ba kako će odnosi između Irana i SAD-a nakon ubistva moćnog generala Qassema Soleimanija ostati isti, jer se radi o dva dugogodišnja neprijatelja.

Podsjećamo, u Bagdadu je u petak ujutro ubijen Qassem Soleimani, koji je bio najistaknutiji vojni komandant Teherana zaslužan za rastući uticaj Irana na Bliskom istoku.

„Kao prvo logičnim se nameće pitanje šta general jedne države radi u drugoj državi? To me podsjeća na rat u Bosni i Hercegovini i djelovanje generala susjednih država tada u BiH“, kaže Bećirović.

On smatra da nakon ubistva Soleimanija odnosi između SAD-a i Irana ostaju kao što su i bili.

„To su dva neprijatelja, koji se jako dobro poznaju i uvažavaju. Iako se od 1980. godine stalno govori o mogućem ratu SAD-a i Irana, do njega još uvijek nije došlo i neće ni sada doći“, smatra direktor IFIMES-a.

On smatra da ubistvo generala Soleimanija može imati pozitivan utjecaj na američke predsjedničke izbore 2020.

Kada je u pitanju budućnost, Bećirović smatra da će doći do zaoštravanja odnosa, kojeg će svaka strana iskoristiti za svoje potrebe.

„Američki predsjednik Donald Trump za potrebe svoje izborne kampanje, a Iran za mobilizaciju u svojim redovima i jačanje utjecaja u regionu. Iran će najvjerovatnije uzvratiti udarac preko šiitskih milicija u Iraku, malo je vjerovatno da će uzvratiti udarac preko Hutija, Hezbollaha ili Hamasa“, mišljenja je Bećirović.

On kaže kako će u takvoj situaciji svako prikazati sebe kao pobjednika.


„U međuvremenu desit će se neki novi događaj, koji će potisnuti ovaj“, zaključio je Zijad Bećirović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo