9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

02.01.2020 / 10:03 BiH - Čestitka

Zvizdić: Očekujemo da predsjedavanje Hrvatske rezultira kandidatskim statusom za BiH

Zvizdić: Očekujemo da predsjedavanje Hrvatske rezultira kandidatskim statusom za BiH
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora RH Gordanu Jandrokoviću i premijeru RH Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

- Najiskerenije vam čestitam šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije koje u Bosni i Hercegovini vidimo kao period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja, napisao je Zvizdić.

Dodao je da jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU.

- To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet.
Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima, navodi Zvizdić i dodaje:

- Imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina  napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju.

- To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona.”, kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupstine BiH Denisa Zvizdića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo