11°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.12.2019 / 20:00 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Vukadinović: Crna Gora, nasilni Vučić, SPC kriminal i aveti prošlosti

Vukadinović: Crna Gora, nasilni Vučić, SPC kriminal i aveti prošlosti
Foto: Vijesti.ba
Vanjskopolitički analitičar Srđan Vukadinović smatra da Srpska pravoslavna crkva (SPC) upravlja sa 90 posto opozicije u crnogorskom parlamentu, a da je mitropolit Amfilohije Radović vodeći opozicioni političar u Crnoj Gori.

U razgovoru za Vijesti.ba, Vukadinović je komentarisao usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je sinoć izazvalo haos u Skupštini Crne Gore, nakon kojeg je uhapšeno dvadesetak osoba.


Trojica poslanika DF-a zadržani u policiji


Zakon je usvojen sa 45 glasova vladajuće većine i SDP-a, dok suzdržanih i protiv nije bilo. Incident u skupštinskoj sali izbio je prije samog izglasavanja zakona, odnosno nakon što su odbijeni amandmani Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je u skupštinsku proceduru dostavio Demokratski front (DF).

Među 22 uhapšene osobe bilo je 18 poslanika opozicionog DF-a, od kojih su Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani u policiji. Njima se na teret stavlja da su napali, odnosno sprječavali rad predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

Inače usvojenim Zakonom predviđeno je da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918., i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica. Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o praničnom postupku.

Zakonu se usprotivila SPC, koja ga vidi kao "paravan za otimanje crkava i hramova", kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700. Međutim, Vlada je odbacila takve optužbe, tvrdeći da novi Zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj.


Srđan Vukadinović / Vijesti.ba

SPC najveći biznismen


Vukadinović ističe kako se radi o zakonu koji je itekako potreban Crnoj Gori, s obzirom da ga imaju sve ostale zemje u okruženju.

- Crna Gora je sve do sada primjenjivala Zakon o slobodi vjeroispovijesti iz 1977., znači iz onog perioda socijalističke Jugoslavije, i on je bio potpuno neupotrebljiv. SPC u Crnoj Gori, odnosno ta Mitropolija crnogorsko-primorska, izražava svoje negodovanje, dok su sve ostale vjerske zajednice s državom potpisale sporazume - i islamska, i katolička, i judaistička, i crnogorska pravoslavna crkva, jedino SPC nije - pojašnjava Vukadinović.

Naš sagovornik tvrdi da je SPC danas u Crnoj Gori najveći biznismen.

- Iz manastira Ostrog na račun vjerskog turizma ogromni novci, milioni eura, iznose se u koferima i odnose u Srbiju. Radi se o potpuno neregistrovanim tokovima novca i jednoj velikoj sivoj ekonomiji u Crnoj Gori. S jedne strane, država Crna Gora upravo to želi da uredi zakonom, kako bi sve vjerske zajednice imale status pravnog lica, što je do sada bio slučaj sa svim vjerskim zajednicama osim sa SPC-om - ističe Vukadinović.

S druge strane, dodaje, treba da se utvrdi vlasništvo nad objektima koje danas koristi SPC.

- Tamo gdje postoji dokaz da su oni vlasnici, nije nikakav problem da to i zadrže, jer uporno se manipulisalo tom činjenicom da hoće da im se oduzme vlasništvo i da je zakon neustavan. Ne može neko da kaže da posjeduje nekakvu nekretninu, a da pritom nema nikakav dokaz da je to njegovo. E to su te pravne regulative u koje Crna Gora hoće da uvede i SPC - govori Vukadinović.

Prema njegovim riječima, sinoćnje nasilje u Skupštini pokazuje da je SPC u Crnoj Gori najjača opoziciona partija, a amfilohije Radović najjači opozicioni lider. Također je pokazalo, kako kaže, da u Crnoj Gori SPC i opozicione partije, koje su njeni sljedbenici, još uvijek ne mogu da se suoče s jednom nečasnom prošlošću, koja je dovela do rekonstrukcije jugoslovenskog prostora i nanijela mnogo zla prije svega Bosni i Hercegovini, zatim Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama u regionu.

- Ni nakon skoro tri decenije DF i SPC ne mogu da se suoče s prošlošću. Crnogorska opozicija nema ni minimalne šanse da se na predstojećim izborima, koji su za 10-ak mjeseci, primakne partiji koja na pravnim osnovama pokušava da uredi državu - dodaje Vukadinović.

Naglašava da u Crnoj Gori neće izbiti građanski rat, kao što se to u Skupštini moglo čuti od opozicionih poslanika.


Sofisticirana podrška Srbije


- Dobro je poznato, noć prije te sjednice, da su dva lidera opozicionog DF-a avionom Vlade Srbije otišli u Beograd, susreli se s patrijarhom Irinejom i istim tim avionom vratili se nakon 2-3 sata na podgorički aerodrom. To je jedna sofisticirana podrška države Srbije onome što rade ove opozicione partije koje vrše takvo nasilje - napominje Vukadinović.

Po svoj prilici, dodaje, nema neke razlike između onoga što je 90-ih godina radio Slobodan Milošević, kada je otvoreno i oružjem podržavao Srbe u Crnoj Gori, i ovoga što sada, doduše mnogo sofisticiranije, rade predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Vlada.

- To je mnogo opasnije jer na ovaj način daju logistiku tim opozicionim partijama koje pokušavaju da na tlu Crne Gore izazovu određenu netrpeljivost i nasilje. A da li je tu umiješan i neko drugi, prije svega Rusija, ostaje nam da nagađamo. Ali sam ovaj čin odlaska poslanika Kneževića i Mandića u Beograd, njihovog razgovora s patrijarhom Irinejom, i povratka u Podgoricu avionom Vlade Srbije, dovoljno govori o umiješanosti Srbije u sva ta zbivanja - potcrtava Vukadinović.

Iz Skupštine Crne Gore, smatra, sinoć je poslata jedna dosta ružna poruka o tome da se i poslije tri decenije te dječije bolesti demokratije nisu preboljele.

- Neke opozicione grupacije ne mogu da se pomire s nezavisnim statusom Crne Gore. Logika njihovog političkog djelovanja je da pokušaju pokazati da su vlasti u Crnoj Gori kriminalizovane, a onda ako je to tako, dozvoljena je svaka vrsta nasilja. Očito da to nije tako i da je država Crna Gora jučer pokazala visok stepen trpeljivosti, ali i efikasnosti u razrješavanju tih problema - dodaje Vukadinović.

Ocjenjuje kako ne bi bilo dobro da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen, ali da se on ne provodi, nego da SPC u Crnoj Gori nastavi i dalje da radi po starom.

- To bi onda bila jedna inverzija koja bi se sigurno kao bumerang vratila i državi, a naročito političkim elitama u Crnoj Gori. Moramo biti svjesni da u Crnoj Gori još uvijek postoje ti aveti prošlosti, aveti 90-ih godina, da oni lebde, ne prihvataju i ne priznaju tu državu. A o njihovom suočavanju s jednom nečasnom prošlošću i dalje ne može biti govora - poručuje Vukadinović u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo