3°C
Mostar 10°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

27.12.2019 / 16:05 BiH - Saopćenje za javnost

Krug 99: Scenarij iz Crne Gore viđen u pripremi rata u BiH

Krug 99: Scenarij iz Crne Gore viđen u pripremi rata u BiH
Foto: FENA
Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 pozvala je na zaustavljanje intencionalnog velikodržavnog ekspanzionizma zbog mira i stabilnosti na području zapadnog Balkana, ali i posljedično u cijeloj Evropi.

U saopćenju navode da su posljednji događaji na zasjedanju Skupštine Republike Crne Gore u vezi s donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica pokazali da se već desetljećima u omči drži nesmetan, slobodan i demokratski razvoj država na zapadnom Balkanu.

Kako su naveli, agresivni velikosrpski etnonacionalizam služi kao instrument za destabilizaciju susjednih zemalja srpske nacionalne države - Srbije, i gradnju njene pijemontske uloge radi osvajačkih pretenzija i dominacije nad susjedima.

- Ne prepoznavati u posljednjim događajima u Crnoj Gori scenarij i scenografiju koja je već viđena u pripremi genocidnog rata u Bosni i Hercegovini političko je sljepilo nesagledivih posljedica po Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu - stav je Kruga 99.

Kako su zaključili, senzibilnost za stabilnu i demokratsku Crnu Goru, jedinu državu s kojom BiH ima međusobno priznate granice (254 km) i ravnopravne političke odnose, polazi od realnog interesa i doprinosa ukupnoj stabilnosti i Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo