-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -3°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

20.12.2019 / 19:11 BiH - Praznična atmosfera

'Zimska bajka u Sarajevu'-Grad obogaćen raskošnim svjetlosnim dekoracijama

Neki od simbola grada osvijetljeni su od večeras, u okviru 'Zimske bajke u Sarajevu', zajedničkog projekta Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice KS i Općine Centar.  

Raskošnim svjetlosnim dekoracijama obogaćeni su zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, Trg Susan Sontag, Titova ulica (od Velikog parka do Vječne vatre) i ulica Ferhadija do Trga Alije Izetbegovića, a tako će biti dvadesetak dana - tokom praznika.

Bosanskohercegovačka umjetnica Edina Selesković autorica je jedne od instalacija, postavljenih na trgu ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo, a radi se o povezivanju umjetnosti i novih tehnologija.   

'Proširena stvarnost' publici omogućava da, uz pomoć nove tehnologije, sudjeluje u stvaranju umjetničkog djela. Android aplikacija koja se aktivira na instalaciji ispred Narodnog pozorišta prikazuje ono što je trend u svijetu, a umjetnica vjeruje da može doprinijeti i da umjetnost bude forma komunikacije među ljudima.

- Razvili smo aplikaciju koju, s Android tabletima i telefonima, publika može aktivirati na samoj lokaciji, ući u novi svijet i pročitati poruke koje su građani širom BiH meni slali ovih dana. Moći će i oni poslati poruke, koje ćemo potom uključiti u aplikaciju i moći će ih vidjeti i mnogi drugi - naglasila je Selesković na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo.     

Pomoćnica načelnika Općine Centar Jasmina Fazlić istaknula je spremnost te općine da podrži taj i slične projekte kojima se slavi ljubav i tolerancija, doprinosi praznicima i estetskom uređenju grada.

Kreativno rješenje osvjetljenja radila je firma Makako.


Foto galerija: FENA


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo