27°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

16.12.2019 / 10:12 BiH - FHMZ

Koncentracije zagađujućih materija jutros pale na umjerene nivoe

Koncentracije zagađujućih materija jutros pale na umjerene nivoe
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Koncentracije zagađujućih materija izmjerenih jutros u 8.00 sati su mjestimično pale na umjerene nivoe ili do nivoa čistog zraka, međutim još su visoke u nižim dijelovima gusto naseljenih dolina u Bosni, potvrđeno je Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kao razlog navode privremeno slabljenje temperaturne inverzije koja podrazumijeva situaciju u kojoj je zrak u najnižim slojevima nešto hladniji od slojeva zraka na visini, što onemogućava miješanje zraka i disperziju zagađujućih tvari u njemu.

Naglašavaju da se danas i sutra očekuje sličan scenarij po pitanju razvoja zagađenja zraka te da se očekuje osciliranje koncentracija od umjereno visokih do vrlo visokih.

Iz FHMZ kažu da je moguć i nešto bolji scenarij od srijede poslijepodne i u četvrtak kada se očekuje značajnije poboljšanje meteoroloških uslova sa aspekta kvaliteta zraka.

Podsjećaju da su koncentracije zagađujućih materija u FBiH počele rasti u subotu poslijepodne, da bi u nedjelju navečer i rano jutro u ponedjeljak dostigle vrlo visoke nivoe kakvi mogu imati vrlo nepovoljne efekte na zdravlje ljudi.

Ističu da se nepovoljna meteorološka situacija manifestirana kroz temperaturnu inverziju praćenu maglom u sredinama u kojima je intenzivna emisija zagađujućih tvari iz industrijskih postrojenja, domaćinstava i saobraćaja te naglašavaju da je to  glavni uzrok povećanog zagađenja.

Tokom petka i subote je zagađenje bilo uglavnom umjereno ili je zrak bio relativno čist sa mjestimično visokim vrijednostima sumprordioksida i lebdećih čestica PM10 /PM2.5. Koncentracije PM čestica su u nedjelju prekoračile graničnu vrijednost (>50ug/m3) na svim mjernim mjestima izuzev u Goraždu i pozadinskoj stanici Ivan-sedlo.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo