4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 23:38 Regija - Madrid

Srbija potpredsjednik naredne konferencije o klimi

Srbija potpredsjednik naredne konferencije o klimi

Srbija je izabrana za jednog od potpredsjednika naredne Konferencije UN o promjeni klime COP 26 i člana Biroa Konvencije u ime Istočnoevropske grupe zemalja.

Ova odluka donesena je danas u Madridu na kraju zasjedanja Konferencije strana potpisnica UN konvencije o promjeni klime COP 25, koja se od 2. decembra održavala u Madridu, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Konferencija je održana pod motom "Vrijeme je za akciju", bila je posvećena preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promjena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalnu i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Završena je kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu.

Iz Ministarstva su naveli da je postignut sporazum o ključnom pitanju jačanja globalnih obaveza za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sve zemlje će morati da objave nove obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova do naredne Konferencije COP 26, iduće godine u Glazgovu.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo