16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 20:00 BiH - Kamberović za Vijesti.ba

Primjer Angele Merkel iz Auschwitza još uvijek nerealan za Balkan

Primjer Angele Merkel iz Auschwitza još uvijek nerealan za Balkan
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je nedavno bivši nacistički koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau u kojem je ubijeno više od milion ljudi tokom Drugog svjetskog rata.

„Zauvijek ćemo imati odgovornost da se sjećamo ovih zločina. Moramo da budemo svjesni odgovornosti koja je dio našeg nacionalnog identiteta i samospoznaje kao slobodnog i demokratskog društva", kazala je Merkel prilikom posjete.

Historičar Husnija Kamberović u razgovoru za Vjesti.ba kaže kako je u ovom trenutku nerealno očekivati da primjer njemačke kancelarke slijedi neki od političara iz zemalja bivše Jugoslavije.

„Mi gotovo svakodnevno svjedočimo da politički lideri iz svih postjugoslavenskih zemalja ne samo da nisu spremni prihvatiti odgovornost za zločine počinjene u ratu nego mnogi čak negiraju da su zločini uopće počinjeni, a logori se nazivaju sabiralištima i ne dopušta se niti njihovo obilježavanje kako bi se sačuvalo sjećanje na ta zla“, kaže Kamberović.

On dodaje da politički lideri na negiranju zločina traže i na izborima dobivaju podršku svojih birača, što pokazuje da naša društva još uvijek nisu dovoljno spremna da se suoče sa stvarnim zločinima počinjenim navodno u ime nacije.

„No, osim političara mislim da veliku odgovornost za postojeće stanje snosi i akademska zajednica koja mora učiniti puno više kako bi naša društva nadvladala prošlost. Međutim, moramo biti svjesni toga da formalno priznanje zločina i prihvatanje odgovornosti, čak i kada bi do toga došlo, nije dovoljno da se društvo s tim suoči, ali bi to svakako bio prvi važan korak. Bojim se, ipak, da smo od toga još uvijek jako daleko“, mišljenja je profesor Kamberović.

Pred svima nama je puno posla kako bi naša društva iznjedrila političare koji bi mogli iskreno iskazati kajanje i odgovornost za počinjene zločine. Vidjeli smo da su neki iskazali kajanje, ali se ubrzo pokazalo da je to bila samo varka, dodaje on.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je povodom sve većeg porasta islamofobije i antisemitizma u Evropi da je glasnoća rasista i antisemita povezana s tišinom većine.

Na pitanje je li teško ili nemoguće očekivati da tišina većine, kako je naziva Maas, postane buka pa da nadjača glasnoću rasista, antisemita, islamofoba, Kamberović odgovara da populizam koji se širi svijetom pogoduje, ne uvijek u podjednakoj mjeri, jačanju rasizma, antisemitizma i islamofobije.

„Većina sada šuti, ali tom šutnjom zapravo podržavaju populizam i ohrabruju njegovo dalje jačanje sa svim negativnim posljedicama. Ne znam kada će se stvari promijeniti, ali bih rekao da ćemo na to još morati čekati“, kaže Kamberović.

Kakva su to društva koja se boje promrzlih migranata, a u svojim redovima u prve redove ili na istaknute pozicije stavljaju ljude osuđene za najteže oblike ratnih zločina?

„Problemi migranata nadilaze naše mogućnosti rješavanja, ali ono što mene šokira u ovoj situaciji je izostanak suosjećanja sa tim nesretnicima koji samo traže bolje uvjete života. Pogledajmo strašne scene z Bosanske krajine, iz Bihaća, sa Vučjaka, reagiranje stanovništva iz pojedinih krajeva Bosne i Hercegovine gdje se pokušava te migrante smjestiti. Svi znamo da Bosna i Hercegovina nije cilj migranata, da oni samo pokušavaju proći dalje na Zapad koji ih iz određenih razloga sada ostavlja ovdje u Bosni i Hercegovini. Ali, iako mi nismo „krivi“ za situaciju sa migrantima, kao ljudska bića moramo naći načina da tim ljudima pomognemo. Jer, izostanak našeg suosjećanja samo će dublje razarati naša društva i faktički stvarati plodno tlo za nova zla i nove zločine. A tada nam neće više biti ni bitno šta se dešava sa ranijim osuđenicima za ratne zločine“, smatra naš sagovornik.

H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo