19°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 20:00 Regija - Direktor IFIMES-a

Bećirović: Protiv Vučića se vodi hibridni rat

Bećirović: Protiv Vučića se vodi hibridni rat
Foto: Vijesti.ba

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, u intervjuu za Kosovo Online izjavio je da ne veruje da će do nastavka razgovora Beograda i Prištine doći još najmanje šest mjeseci.

Bećirović ističe da je stvorena atmosfera koja ne ide u prilog nastavku dijaloga.

-U međuvremenu je potrebno formirati vladu Kosova, a kada bude formirana već će se odvijati intenzivna neformalna izborna kampanja u Srbiji. Tako da, barem u prvoj polovini 2020, nije moguće očekivati nastavak dijaloga - smatra direktor IFIMES-a.

Šta mislite o inicijativi za uspostavljanje "malog Šengena"?

Radi se najvažnijoj inicijativi na ovim prostorima u poslednjih 30 godina. To je inicijativa za 21. vijek. Ukoliko bude realizovana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev biće heroji našeg vremena. Savezništvo na Balkanu koje predvode konzervativac Vučić i socijaldemokrata Zaev podsjeća me na Savezništvo civilizacija, koje su 2005. na nivou UN pokrenuli Redžep Tajip Erdogan, konzervativac i tadašnji premijer Turske, i Hoze Luis Rodrigez Zapatero, socijalista i tadašnji premijer Španije. Zbog toga uopšte ne iznenađuje da se protiv Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva vodi hibridni rat visokog intenziteta, koji će se intenzivirati kako se budu približavali parlamentarni izbori u Srbiji, odnosno Sjevernoj Makedoniji.

Mislite li da je Kosovo u ovom trenutku bliže izborima ili formiranju vlade sa Kurtijem na čelu?

Sasvim je sigurno bliže formiranju vlade. Eventualni novi izbori bili bi u korist Aljbina Kurtija i Pokreta Samoopredjeljenje. Kurti ima istorijsku šansu da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Ukoliko se Kurti ne obračuna sa kriminalom i korupcijom, oni će se obračunati sa njim.

Veselji je 10. decembra saslušan u Hagu. Da li će eventualne optužnice protiv bivših pripadnika OVK izazvati nerede na Kosovu?

Nije nikakva tajna da su specijalno tužilaštvo i sud osnovani za procesuiranje Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Ramuša Haradinaja i drugih čelnika iz društva oko Tačija. Strane diplomate taj sud zovu i Tačijev sud. Pogledajte, Kosovo ima nacionalno sudstvo, misiju Euleksa, koja je najveća pravosudna misija, tu je postojao i Haški tribunal. Zašto su onda osnovani specijalni sud i tužilaštvo? Upravo zbog toga što je društvo oko Tačija do sada uspjelo da izbjegne procesuiranje. Zato postoji Specijalni sud, za njihovo procesuiranje. Specijalni sud predstavlja test za međunarodnu zajednicu, jer ako ne obavi svoj posao, zašto je onda osnovan? Tu se opet troši novac poreskih obveznika, prvenstveno iz EU i SAD. Ovdje se radi o individualnoj odgovornosti osumnjičenih, dok osumnjičeni to povezuju sa OVK i Kosovom kako bi se prikazali kao žrtve koje su se žrtvovale za OVK i Kosovo. Neće biti nikakvih većih nereda na Kosovu jer osumnjičeni i optuženi već gotovo dvije decenije drže u strahu i nemaštini građane kao svoje taoce i njihovo procesuiranje biće satisfakcija za većinu građana Kosova.

Kakva je evropska perspektiva Balkana? Očekujete li da jednog dana Zapadni Balkan bude dio EU?

Moram priznati da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana manje izvjesna nego što je bio slučaj prije nekoliko godina. Želim da vjerujem da su sadašnja dešavanja samo jedna prepreka na putu ka članstvu u EU. EU mora da promijeni svoj pristup i politiku prema Zapadnom Balkanu i proširenju. Insistiranje na novim uslovima moglo bi dovesti do toga da pojedine zemlje promijene svoju geopolitičku orijentaciju. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da mnoge zemlje regiona intenzivno razvijaju saradnju sa drugim država i da EU svojom politikom proširenja gura zemlje Balkana u zagrljaj nekih drugih država i interesnih sfera.

Koliki je uticaj Rusije i Kine na Balkanu, a koliki SAD?

Zbog politike EU, ali i SAD, prazninu na Balkanu pokušavaju da popune neke druge države. Među njima su sasvim sigurno Rusija, Kina i Turska, ali i još neke druge zemlje. SAD su na Balkanu najjače u bezbjednosno-obavještajnom sektoru. Američke investicije u regionu su skromne. Kina pokušava da prodre u ekonomski sistem država regiona na način da može uticati čak i na njihovu makroekonomsku stabilnost. Najbolji primjer za to je Crna Gora, u kojoj uticaj Kine odnosno njeni projekti u toj zemlji utiču na makroekonomsku stabilnost, koja je u ovom slučaju zavisna od Kine. Rusija pokušava da bude prisutna mnogo kompleksnije nego druge zemlje. Tu su, uz vojno-bezbjednosni i obavještajni sektor, stvaranje energetske zavisnosti, panslavizam, jačanje kulturnih veza, korišćenje pravoslavlja u funkciji javne diplomatije.

Koliko je uopšte Tramp zainteresovan za rješavanje kosovskog problema?

Kosovo ima strateški značaj za SAD u regionu. To je neka vrsta evropskog Izraela za SAD. SAD neće popuštati kada je riječ o Kosovu. Američki predsjednik Donald Tramp ne bavi se pitanjem Kosova kao svojim ključnim pitanjem. Time se bave pojedina ministarstva i agencije. To ni u kom slučaju ne umanjuje važnost Kosova za SAD.
(Vijesti.ba / Pink.rs)

Izdvajamo