18°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 18:22 Svijet - Dmitrij Pesekov

Zelenski i Putin bez saglasnosti o mnogim pitanjima

Zelenski i Putin bez saglasnosti o mnogim pitanjima
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednici Ukrajine Vladimir Zelenski i Rusije Vladimir Putin pokrenuli su dijalog, ali nisu uspjeli da usaglase stavove po mnogim pitanjima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Pesekov.

- Oni su počeli da razgovaraju. Međutim, daleko su od postizanja nekog sporazuma po mnogim pitanjima - rekao je Peskov za ruski televizijski "Kanal jedan".

On je naveo da je njihov razgovor oči u oči trajao oko 15 minuta, što znači da i nije bio tako kratak.

- Kasnije ih je prekinuo predsjednik Francuske Emanuel Makron koji je insistirao da se razgovor vrati u format Normandijske četvorke - rekao je Peskov, prenio je TASS.

On kaže da Kijev nije formalno iznio neku novu inicijativu što se tiče raspoređivanja misije UN u Donbasu.

- Do sada, nijedna nova inicijativa nije izražena - rekao je Peskov komentarišući izjavu ukrajinskog izaslanika u Kontakt grupi Alekseja Reznikova da će Ukrajina pripremiti izmjene sporazuma iz Minska do narednog samita Normandijske četvorke.

Govoreći o sporazumu iz Minska, Peskov kaže da je moguće izmijeniti taj dokument samo ako Kijev sarađuje sa ekspertima samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk.

- Izmjene su moguće samo ako eksperti iz Kijeva, koji su u Kontakt grupi, sarađuju sa ekspertima iz Luganska i Donjecka. Tek onda se može govoriti o promjenama ili dopunama sporazuma iz Minska - rekao je Peskov.

Prema riječima Peskova, Zelenski želi da riješi problem Donbasa, ali su za to potrebni volja, politički autoritet i dominacija na ukrajinskoj političkoj sceni.

- Zelenski nije zagovornik rata, dok je bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bio upravo suprotno, personifikacija rata. On ga je i pokrenuo - rekao je Peskov.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko rekao je juče da bi se Kijev mogao vratiti ideji o raspoređivanju UN u Donbas u oblastima koje nisu pod njegovom kontrolom u slučaju da ukrajinsko rukovodstvo prizna da nije ostvaren nikakav rezultat po osnovu sporazuma iz Minska.
(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo